
 

 

Opinion No. 46-4938  

August 9, 1946  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Alda E. Joiner State Labor Commissioner State Labor & Industrial Commission 
Santa Fe, New Mexico  

{*262} In your letter of August 7, 1946, you request the opinion of this office as to who is 
responsible for issuing labor permit certificates to {*263} children under 16 years of age 
during the summer months when a school might not be in session.  

Sections 57-501 to 57-515 of the 1941 Compilation provide for the issuance of labor 
permit certificates. Section 57-508 provides in part that:  

"Permit certificates shall be issued only by the city school superintendent or by the 
principals of schools in towns of two thousand (2000) inhabitants or over, and by the 
county school superintendent in all other cases. No permit certificate shall be issued to 
any child until satisfactory proof has been furnished that the work in which the child is to 
engage is not dangerous to the child nor injurious to its health or morals; and any such 
application for such certificate must show that the child is in good physical health and 
that the work to be performed is not such as would result in injury to the health, morals 
or mental development of such child, and satisfactory proof of the age of the child at the 
date of application, shall be furnished: Provided, however, that in case of children over 
the age of fourteen (14) years and under the age of sixteen (16) years, any application 
for the employment of children at any gainful occupation during the session hours of the 
public school of the district in which the child resides, shall set forth in addition to the 
foregoing, the necessity, to the family or to the dependents of said child, or for his own 
support, of the income to be derived from such employment or labor."  

Since Section 57-508, cited above, is exclusive in its authorization, and since no other 
provision is made in the statutes authorizing any other official to issue labor permit 
certificates for children under 16 years of age, I am of the opinion that city school 
superintendents in towns of 2,000 inhabitants or over, and the county school 
superintendent in all other cases, are the officials responsible for issuing labor permit 
certificates to children under 16 years of age, and that this responsibility extends 
throughout twelve months of the year.  

By WM. R. FEDERICI,  

Asst. Atty. General  


