
 

 

Opinion No. 47-5042  

June 20, 1947  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. C. R. Sebastian, State Comptroller, Santa Fe, New Mexico  

{*61} We wish to acknowledge receipt of your letter of transmittal of several days ago 
wherein you forwarded to this office an inquiry from the Educational Budget Auditor 
relative to S. B. 147, wherein an interpretation of said law was requested as to the 
following questions:  

{*62} 1. Who will be the board of education, the board of the institution as appointed by 
the Governor, the county board of education, or an elected board of education? In case 
of an elected board of education, who would elect it?  

2. Who will be the treasurer of such a board, the county treasurer, state treasurer or 
own institutional treasurer? Who will draw the warrants?  

3. In view of the power of the superintendent of the institution to prescribe courses of 
study, should inmates who do not necessarily take academic work but whose work is 
prescribed by the superintendent be included in average daily attendance in the 
distribution of the Equalization Fund? In other words, does the ADA in this case mean 
inmate population or average daily school attendance?  

4. When the budgets were made for these two institutions, money was allowed for 
teachers' salaries only. If any money is not used for teachers' salaries during the year, 
can it be used for other purposes, or must the institution sacrifice this money? Would 
any balance remaining revert to the General County Maintenance Fund?  

I shall endeavor to answer the aforementioned questions in consecutive order.  

In response to your first question, there will be no board of education, strictly speaking, 
but the boards of each institution under present law are given broad powers in the 
management and control of same, including matters pertaining to the education of 
inmates.  

It therefore follows there won't be any treasurer of the board of education at these two 
institutions as there is no board of education; but that, more than likely, the secretary-
treasurer of said institutions will draw the warrants, unless the board of trustees should 
see fit to designate the superintendent, or some other person, to draw them.  

Sec. 5-101 of the New Mexico 1941 Compilation gives the trustees of the New Mexico 
Industrial School control over the disbursement and expenditure of all moneys 
appropriated to it by the State of New Mexico, but, in view of the fact that provision is 



 

 

made in the same section requiring the Secretary-Treasurer to give bond in the sum of 
$ 10,000, the board probably would not designate anyone else to draw the warrants 
unless extraordinary circumstances arise.  

In answer to your third question, I desire to set forth a part of said S. B. 147 which reads 
as follows:  

"For the purpose of computing average daily attendance, it shall not be necessary that 
any of the courses of study be subjects prescribed by the State Board of Education, but 
the courses of study shall be prescribed by the superintendent of the school."  

It is therefore apparent that any inmate who receives any sort of instruction prescribed 
by the superintendent, would be entitled to be counted in determining the ADA of that 
institution, and, as a practical matter, would probably mean the inclusion of the entire 
inmate population in the computation of the ADA.  

As you know, under S. B. 147 the New Mexico Industrial School and Girls' Welfare 
Home are treated as school districts and are entitled to participate in the "State Public 
School Equalization Fund", as if they were in fact school districts.  

However, the aforementioned institutions shall participate in the equalization funds of 
the respective counties where located, calculated on the basis of average daily 
attendance as weighed according to {*63} Section 55-636 of the 1941 Compilation and 
not in accordance to the proportion the approved maintenance budget of said institution 
bears to the total approved maintenance budget of all school administrative units in that 
county.  

If any money derived from the equalization fund is not used for maintenance purposes 
during the year, said surplus would remain to the credit of the institution in the office of 
the County Treasurer, and could be used in making the next year's budget, just like a 
surplus in the Equalization Fund could be applied in the making of a budget for any 
other school district.  

The monies secured from the Equalization Fund by these two institutions must be used 
for school maintenance purposes, as Section 55-636 of the 1941 Compilation limits the 
use of said funds to such purpose It follows that any surplus or balance remaining at the 
end of any fiscal year would not revert to the General County Maintenance Fund.  

By ROBT. V. WOLLARD,  

Asst. Atty. General  


