
 

 

Opinion No. 47-5072  

August 26, 1947  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. Donald D. Hallam Assistant District Attorney Hobbs, New Mexico  

{*83} We are in receipt of your letter of August 20, 1947 in which you state that the Lea 
County Commissioners are preparing to construct a county hospital, the value of which 
will exceed $ 5,000.00. You further state that the commissioners desire to give the 
architectural contract to a non-resident architect who will associate himself with a legal 
resident architect and that this non-resident architect will be more than merely a 
consulting associate. In view of these facts you ask our opinion as to whether a non-
resident architect must obtain a state license before he may construct a public building, 
even though he is associated with a resident architect.  

Section 51-1401 makes it unlawful for any person to practice architecture in New 
Mexico unless registered under the provisions of Chapter 155, Laws of 1931. Section 
51-1407 contains certain exemptions. The only one of these which could have any 
application is paragraph B which is as follows:  

"Architects who are not legal residents of and have no established places of business in 
this state who are acting as consulting associates of a legal resident architect registered 
under the provisions of this act; provided, the non-resident architect is qualified for such 
professional service in his own state or country."  

However, in your letter you state that the non-resident architect would be employed as 
something more than a consulting associate, so that this exemption has no application. 
Therefore, based on these two sections alone, it would be my opinion that a non-
resident architect could not practice architecture in New Mexico without being properly 
registered.  

While it might be possible to have the contract made outside of the state and the work 
done in another state so that the architect would not in fact be practicing architecture in 
New Mexico, your attention is directed to Sec. 51-1408 which provides as follows:  

"Restrictions -- A. After the effective date of this act, except as otherwise provided in this 
act, neither the state nor any township, county, city, town, village, school district, nor 
other political subdivision of the state shall engage in the construction or maintenance of 
any public work involving architecture for which the plans, specifications, and 
architectural services have not been provided by legal resident registered architects of 
the state of New Mexico; provided {*84} that nothing in this section shall be held to 
apply to such public work wherein the contemplated expenditure for the complete 
project does not exceed five thousand dollars ($ 5,000.00).  



 

 

B. Nothing in this act shall prevent any individual, firm, or corporation from preparing 
architectural plans and specifications without being registered, unless the same involves 
public safety or health; providing that the work shall be done on residences of less than 
three (3) stories; and provided the work shall be done on commercial or industrial or 
semipublic buildings, the construction cost of which does not exceed five thousand 
dollars ($ 5,000.00)."  

This section makes it unlawful for any county to engage in the construction of public 
work contemplating an expenditure in excess of $ 5,000.00 unless its plans and 
architectural services are provided by a legal resident registered architect of the state of 
New Mexico. In view of this section, it is my opinion the County of Lea cannot employ a 
non-resident architect to provide architectural services in connection with the 
construction of a hospital costing more than $ 5,000.00.  

Putting it conversely, it is my opinion the non-resident architect must not only obtain 
state registration, but also must become a resident before the County of Lea can 
employ him to perform architectural services.  

By: ROBERT W. WARD  

Asst. Atty. General  


