
 

 

Opinion No. 49-5193  

February 2, 1949  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Floyd Santistevan, Director Teacher Retirement Department of Education Santa 
Fe, New Mexico  

{*14} This is in reply to your letter of January 20, 1949, with regard to the various rights 
of a teacher who has been on retirement for reason of disability for a period of two years 
and who at the time of retirement met all tenure provisions of the laws and is now 
reemployed after proof of recovery from the disability which was the basis of retirement.  

Section 55-1117, New Mexico Statutes Annotated, 1941 Compilation, specifically 
provides that the ineligible teacher may be retired "when such person is totally disabled 
from continuing his profession, as shall be determined by a certificate of medical 
examiners appointed by the Retirement Board" and sets forth various other standards of 
qualification. The same section further provides "when any person is so retired, he shall 
be entitled to receive during the period of his total disability an allowance . . ."  

It is our understanding that to implement the law, the Retirement Board has adopted 
certain rules and regulations which require the disabled person to submit to a physical 
examination every six months and after disability is determined to have been ended, 
then the employee's right to compensation is terminated and he is required to return to 
his work.  

Concededly, there is a certain amount of indefiniteness in the law but it is believed that 
the intention of the Legislature is clear. The plan was created to take care of disabled 
teachers during the period of their disability without regard to the permanency of the 
disability. During the period of the disability the teacher remains under the control and 
jurisdiction of the Board and for this reason the tenure of the teacher is continued 
uninterruptedly.  


