
 

 

Opinion No. 48-5175  

October 19, 1948  

BY: C. C. McCULLOH, Attorney General  

TO: Mr. Elliott S. Barker, State Game Warden, Dept. of Game and Fish, Santa Fe, New 
Mexico.  

{*170} We wish to acknowledge receipt of your inquiry of Oct. 8, 1948 wherein our 
opinion was requested as to the following questions, to-wit:  

(1) Are persons who have lived and maintained their residence for the required six 
months on the area at Los Alamos, which was acquired through condemnation, and 
who have no other claim to residence in the state, eligible to purchase resident hunting 
and fishing licenses?  

Under the decision handed down by the Supreme Court of New Mexico in the case of 
R. F. Deacon Arledge, Informant, vs. Thomas J. Mabry, etc, et al, Respondents, on 
Sept, 21, 1948, such persons cannot become residents of the State of New Mexico, as 
such area is under the exclusive jurisdiction of the Federal Government.  

(2) In the event the answer to question 1 is in the negative, shall such persons as have 
previously purchased resident licenses in good faith be entitled to use them for the 
balance of the license year or must they be required to replace the resident licenses 
with non-resident licenses?  

Under the aforementioned Supreme Court decision such persons are not, and cannot 
become residents of the State of New Mexico by residing on the aforementioned 
condemned lands, and therefore any of those persons holding resident licenses as the 
former resident licenses held by those persons are invalidated by said Supreme Court 
decision.  

{*171} (3) Would any person who had been an actual bona-fide resident of the State for 
six months onto and taking up residence on the area affected by the Court's decision 
forfeit his rights to purchase and use resident hunting and fishing licenses by reason of 
his present residence on the out-of-bounds area? This would include persons who, 
perhaps, have been residents of the state all their lives, as well as those coming to the 
state from other states.  

Any overall answer to this question is impossible. Each individual case would rest on its 
own facts for it all boils down to a matter of intent in each case. If the person in 
question, say, left Clovis to take a job in the condemned area at Los Alamos but with no 
intention of abandoning Clovis as his place of residence, then certainly he would still be 
a resident of the State and entitled to purchase resident licenses.  



 

 

Trusting the aforementioned satisfies your inquiry, I am  

By ROBERT V. WOLLARD,  

Asst. Atty. General  


