
 

 

Opinion No. 49-5216  

May 17, 1949  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Mr. Charles L. Rose Superintendent of Public Instruction Department of Education 
Santa Fe, New Mexico  

{*40} I am writing in reply to your inquiry of May 4, 1949, in which you inquire as to the 
effect of the Findings of Fact and Conclusions of Law rendered in the case of Lydia C. 
Zellers et al v. Raymond Ruff et al, otherwise known as the Dixon Suit.  

This office is reluctant to express an opinion on any of the questions submitted for the 
reason that the position of the Board of Education and of the State of New Mexico is a 
passive one. The litigation basically is between private litigants and there is no 
knowledge of how far either party intends to carry this case. In discussing the Findings 
of Fact and Conclusions of Law with the counsel for the respective parties, we find that 
each gives a diametrically conflicting interpretation of the various findings of fact and 
conclusions of law and each has considerable merit on his side. It is understood that 
both parties intend requesting the trial judge to clarify various Findings of Fact and 
Conclusions of Law so that the exact meaning and intent of the trial judge may be 
determined. The results of these maneuverings is to put the Board of Education in a 
position like a ship at sea without a rudder.  

The Findings of Fact and Conclusions of Law are conditional determinations and may 
be changed prior to the entry of a judgment. When the judgment is entered, it will be 
binding unless one of the real parties in interest should take an appeal and secure a 
stay of execution of the judgment until the Supreme Court of the State shall pass upon 
the various questions.  

The first question which you present is whether the Board of Education can distribute 
free textbooks to students attending non-public elementary and secondary schools in 
New Mexico. In Conclusion of Law 11, the trial judge stated that "furnishing of free text 
books to schools other than tax supported schools" violates certain constitutional 
provisions of the New Mexico and United States Constitutions. In Conclusion of Law 13, 
Judge Hensley stated that the furnishing by the state of "sectarian and indoctrinated text 
books, or textbooks for Catholic schools only, to private parochial schools" is in violation 
of certain constitutional provisions. The basic question is what is meant by Judge 
Hensley's ruling. Clearly the Board of Education has no right to furnish sectarian 
textbooks to either a school or to children. Whether the trial judge in these particular 
Findings meant only that textbooks could not be given to non-public schools or whether 
his Finding was intended to mean that they could not be given to pupils is not clear. It 
should be pointed out that in the case of Cochran vs. Board of Education, 281 U.S. 370 
and in the Everson case, 330 U.S. 7, the United States Supreme Court upheld a statute 
of Louisiana authorizing free textbooks for children attending non-public schools. It is, 



 

 

therefore, the opinion of this office that you may continue the distribution of textbooks to 
children on an individual basis, but not to schools.  

Your second inquiry is whether public school busses can furnish transportation to non-
public school students. In Conclusion of Law 18, Judge Hensley ruled that {*41} the 
Board of Education could not authorize free school bus transportation for pupils 
attending parochial or sectarian schools. The prohibition of the transportation of 
parochial students would seem to be in conflict with the Everson case, supra. In the 
Everson case, however, there was a specific statute authorizing transportation. We 
have no such statute in New Mexico. It is believed, therefore, that ultimately this Finding 
of Fact by Judge Hensley may be found to be correct. We have made no inquiry as to 
whether you might have the inherent power to issue such a regulation or order 
authorizing the transportation of older children. It is suggested, however, that you 
continue the transportation of non-public school children until such time as a judgment 
is entered in this case, after which it will be necessary that you abide by the 
determination.  

The third proposition submitted is whether Boards of education can employ or re-
employ teachers involved in the pending litigation under the same terms as other 
persons are employed in the schools. It is our understanding that this is your most 
pressing problem since many of these teachers must be re-employed before the 
expiration of the present school term. Section 55-1102 of the 1941 Compilation provides 
as follows:  

"No teacher shall use any sectarian or denominational books in the schools or teach 
sectarian doctrine in the schools, and any teacher violating the provisions of this section 
shall be immediately discharged, his certificate to teach school revoked, and be forever 
barred from receiving any school moneys and employment in the public schools in the 
state. Provided, that this section shall not be construed to interfere with the use of 
school buildings for other purposes authorized by the county board after school hours."  

Judge Hensley, in making the basic determination that these people were employed 
and were teaching sectarian doctrine in the schools, is undoubtedly correct in following 
the law. It is suggested, therefore, that you do not re-employ any of these teachers, or if 
you should enter into a contract out of necessity, effective next fall, that you make the 
contract subject to the final judgment and ultimate adjudication of this cause.  

It should be pointed out that the trial court did not prohibit in any way the employment of 
members of religious orders from teaching in tax supported schools. If such members 
are employed, they should be employed on an individual basis and the application of 
each processed as that of any lay teacher. The employment of such persons is, of 
course, subject to the further restriction that they shall not teach any sectarian doctrine 
while so employed.  

The fourth and final question which you present is whether boards of education can rent 
non-public school buildings for public school uses when the buildings and rooms do not 



 

 

carry religious signs of any denomination whatsoever. In Conclusion of Law 17 the trial 
judge prohibited the board of education "from renting, leasing, or acquiring for use in 
any way buildings or space in buildings for use as a public school or public school room 
when said building does not remain under the absolute control of the state." A blanket 
answer to your inquiry is difficult because of the difference in the situation in each 
locality. The test will have to be an individual one. This office is unable to issue a 
blanket statement as to when a building is in the "absolute control of the state" within 
the meaning of Judge Hensley's ruling. It is suggested that as each of these problems is 
{*42} presented, that you submit the individual facts, after which this office will give you 
an opinion in each case.  


