
 

 

Opinion No. 49-5199  

March 1, 1949  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Tom C. Cox, Inspector Motor Transportation Division State Corporation 
Commission Santa Fe, New Mexico  

{*20} I have your letter of February 10, 1949, requesting the opinion of this office as to 
whether or not wreckers and ambulances are subject to regulation by the State 
Corporation Commission.  

Contract motor carriers are defined by Section 68-1314 of the New Mexico 1941 
Compilation, pocket supplement, which read as follows:  

"(a) The term 'contract motor carrier of property,' when used in this act, shall mean any 
person engaged in the transportation by motor vehicle of property for hire and not 
included in the term 'common motor carrier of property' as hereinbefore defined. (b) The 
term 'contract motor carrier of passengers' when used in this act, shall mean any person 
engaged in the transportation by motor vehicle of persons for hire and not included in 
the term 'common motor carrier of passengers' as hereinbefore defined."  

Since neither ambulances nor wreckers operate over regular routes, neither could be 
considered as a common carrier as defined by Section 68-1302. However, a wrecker is 
engaged in the transportation by motor vehicle of property for hire, and an ambulance is 
engaged in the transportation by motor vehicle of persons for hire, and it is therefore my 
opinion that both are contract carriers and subject to the rules and regulations of the 
Motor Carriers Act, except insofar as they {*21} operate exclusively within the limits of 
municipalities, and are, therefore, subject to regulation by the State Corporation 
Commission. In addition to the plain wording of Section 68-1314, such operations are 
covered by the policy section of the Motor Carrier Act which is Section 68-1301 (b) of 
the 1941 Compilation, and which provides as follows:  

"(b) It is hereby declared to be the purpose and policy of the legislature in enacting this 
law to confer upon the commission the power and authority to make it its duty to 
supervise and regulate the transportation of persons and property by motor vehicle for 
hire upon or over the public highways of this state in all matters whether specifically 
mentioned herein or not so as to: (1) relieve the existing and all future undue burdens 
on the highways arising by reason of the use of the highways by motor vehicles; (2) 
protect the safety and welfare of the traveling and shipping public in their use of the 
highways; (3) carefully preserve, foster and regulate transportation and permit the 
coordination of transportation facilities."  

The regulation and control of ambulances and wreckers is a necessary element in the 
protection of the safety and welfare of the traveling public in its use of the highways.  



 

 

You further ask whether garages operating wreckers owned by them which bring 
damaged vehicles to their shops for repair should be exempt. If the garage owner and 
the owner of the damaged vehicle have a pre-existing repair agreement, then the 
transaction is merely one of delivery and incidental to the repair job, and the garage 
would not be considered a contract carrier. However, if a repair agreement is entered 
into after the tow is completed, or at the scene of the accident, then there could be no 
exemption, as the wrecker operator undertook the matter as a wrecker tow, and not as 
incidental to a repair job on the vehicle. Each case of this nature must be judged on its 
particular facts, and it is impossible to give a definite rule which would be all inclusive.  

Hearse service in connection with the transportation of deceased persons to the 
mortuary would normally be incidental to the business of the mortuary and not a 
common carrier transaction. The opposite is true of ambulance service, which has as its 
object only the transportation of persons by motor vehicle for hire.  

I trust the foregoing is a sufficient answer to your inquiry.  


