
 

 

Opinion No. 49-5219  

May 25, 1949  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Murray A. Hintz State Director Department of Public Welfare Santa Fe, New Mexico  

{*44} I have your letter of April 14, 1949, asking my opinion on eight questions regarding 
the application and effect of Chapter 169 of the Laws of 1949. In general this Act 
provides that persons who are 65 years of age or over, who are not inmates of public 
institutions, who do not have a husband or wife able and responsible to furnish support 
in the amount of $ 50.00 a month or more, and who have not made voluntary 
assignments of property for the purpose of qualifying for aid are eligible for assistance. 
The amount of assistance is set forth in Section 2 of the Act which provides as follows:  

"Section 2. Amount of Assistance. The amount of aid to be paid out of funds 
appropriated for Public Welfare for Old Age Assistance to which any applicant for old 
age assistance shall be entitled is no less than, when added to the income (including 
the value of currently used resources, but excepting causal income and inconsequential 
resources) of the applicant from all other sources, Fifty ($ 50.00) Dollars per month; 
provided, where a husband or wife are granted assistance under this act, the second 
grant shall not exceed Thirty ($ 30.00) Dollars per month. In the event revenues are 
insufficient to pay the full amount, the funds available shall be prorated equally on the 
basis to which each recipient is entitled.  

"The amount of assistance which any applicant eligible under this act shall receive, after 
being determined by the Department of Public Welfare, shall not be changed, unless the 
circumstances of the recipient are changed, and then only after investigation by the 
Department and a determination that such change in the amount of assistance is 
justified. No discrimination between persons eligible, after income and currently used 
resources are considered, shall be permitted."  

The answers to the majority of these questions necessitate a decision as to whether the 
act requires a flat pension of $ 50.00 or as much thereof as is available to all aged 
persons who are also needy. It should be noted that Section one of this act provides 
that assistance is to be granted to persons meeting the requirements of the act, and 
also the requirements of Section 73-111 to 73-121 of the New Mexico 1941 
Compilation.  

Section 73-115 of the 1941 Compilation provides as follows:  

"The amount of assistance which any person shall receive, shall be determined by the 
department with due regard to the resources and necessary expenditures of the case, 
and the conditions existing in each case and in accordance with the rules and 
regulations made by the state department, and shall be sufficient, when added to all 



 

 

other income and support {*45} available to the recipient, To provide such person 
with a reasonable subsistence compatible with decency and health."  

Since the above quoted section requires that the amount of subsistence to be paid shall 
provide the recipient with a subsistence compatible with decency and health, we feel 
that the 1949 Act merely establishes another category of eligible persons and that we 
now have two categories: (a) Persons 65 years of age or over who are not inmates of 
public institutions and who actually are in need of assistance, and (b) Persons who in 
addition to meeting the requirements of (a) are also ill and need medical assistance in 
addition to the assistance necessary for food, clothing and shelter.  

Having construed the act in this manner, we will proceed to answer the questions 
presented.  

(1) Under this new act might the second grantee (spouse) be given more than $ 30.00 
per month in case of special need, such as expensive nursing or medical service either 
in a hospital or nursing home?  

Since we have decided that special need for health purposes places the recipient in a 
separate and distinct category, the $ 30.00 limitation upon aid to the spouse is not 
applicable and such aid as is necessary for medical purposes may be given to the 
second grantee.  

(2) Does the $ 30.00 maximum refer to the sum of the State and Federal funds or to the 
State funds only?  

Since Federal funds are turned over to the State and are then appropriated by the State 
for the purpose, in addition to the State funds, the $ 30.00 maximum would refer to the 
total of State and Federal funds.  

(3) The law states that a recipient "shall be entitled to no less than . . . . $ 50.00". If, in 
order to meet actual need, as in bedridden cases, it becomes necessary to pro-rate all 
cases so that some will get less than $ 50.00 and others more than $ 50.00, will the 
Department be accused of discrimination and will the letter of the spirit of the law be 
violated?  

As we have decided that the health cases come under a separate category not covered 
by Chapter 169 of the Laws of 1949, the Welfare Department may pro-rate any and all 
cases so that those who do not need assistance for health purposes may receive less 
than $ 50.00, while those who do need aid for health purposes may receive whatever 
amount is necessary.  

(4) If the first grantee needs $ 50.00 and has no income and the second grantee needs 
$ 50.00 and has a $ 20.00 regular income, would the second payment be $ 30.00 or $ 
10.00?  



 

 

In considering this question we must bear in mind that New Mexico is a community 
property state and that any income received by either the husband or the wife is subject 
to a present vested interest of 50% thereof in the other spouse. Therefore, in the 
problem presented, if one spouse has a $ 20.00 regular income and the other spouse 
has none, and both need $ 50.00, the $ 20.00 received by one spouse could be divided 
between them and the first spouse would receive $ 40.00 and the second $ 20.00.  

(5) Does the "no less than $ 50.00" mean that everyone except second recipients shall 
get at least $ 50.00 and some $ 60.00 or $ 70.00 or more according to budgetary need, 
or does it mean that when there is enough money they shall all get at least $ 50.00 plus 
a pro-rate increase but no individual {*46} or varying increases? Would action based on 
the interpretation in the first part of this question result in the type of discrimination 
forbidden under the last sentence of Section 2 of the Act?  

Based on the dual category interpretation of old age assistance in the state, pro-ration 
could be made at the discretion of the Department of Public Welfare. It is obvious that 
there is not sufficient money to pay all persons over 65 who are needy $ 50.00 a month 
with additional payments to those who need special medical care. We feel that the 
provisions of Section 2 of the 1949 Act only necessitate proration in those cases where 
there is not enough money available to pay $ 50.00 per month to those not needing 
medical payments. Therefore, those needing medical payments could receive whatever 
amount is necessary for that purpose with the remainder of those receiving assistance 
being prorated according to the amount of money available. Assuming that there might 
be even less money available, it might also be necessary for the Department to prorate 
those needing medical payments. This pro-ration could be made without regard to those 
under the flat $ 50.00 provision of the 1949 Act. The discrimination referred to in Section 
2 of the Act, in our opinion, refers only to discrimination among persons covered by the 
1949 Act and does not apply to differences in payments made between such people 
and those entitled to additional money for medical payments.  

(6) If a man is receiving assistance and he has resources in the amount of $ 25.00, his 
actual grant would be $ 25.00. If he has a wife only sixty-four, may her needs be 
included in the grant up to the amount of budgertary need which may be over $ 50.00?  

In answering this question, we must also remember that the resources of the husband 
might be community property and would be subject to the interpretation given in the 
answer to question (4) above. The wife, of course, is not entitled to payments under the 
Act if she is not at least 65 years of age. However, if a payment to the husband for 
services to be rendered to him in lieu of nursing services or other necessary services 
would in fact obviate the necessity for such services, such a payment could be made.  

(7) Does the wording "no less than $ 50" mean that everyone who is eligible is entitled 
to $ 50.00, but those who need more may receive grants according to actual budgetary 
needs? If a person received more than $ 50.00, at what point shall pro-rating begin? 
That is, shall it be on the $ 50.00 level or at the budgetary need level?  



 

 

As stated in the answer to question (5), pro-ration would apply only to those receiving 
grants for other than medical payments. This act, however, would probably prevent 
payments of more than $ 50.00 for needs other than health or medical reasons, unless 
every other needy person who is 65 or more was receiving payments of an identical 
amount.  

(8) If, according to the act, assistance shall be granted if a person does not make a 
voluntary assignment or transfer of property for the purpose of qualifying for such aid, 
does this supersede the last law which limits this to two years, or does this mean that if 
a person makes such a transfer to qualify for assistance, that he would never be eligible 
for assistance?  

The provision of Section 1(d) of the 1949 Act is inconsistent with the two-year provision 
of the prior law. However, it does not seem {*47} logical to say that the Legislature 
intended that a person who transferred property in the value of say $ 100.00 for the 
purpose of receiving assistance should be forever barred from receiving the same. It 
would be within the power of the Department of Public Welfare to make a regulation 
taking into consideration the amount of money transferred and the length of time which 
that amount would support the applicant under the assistance scale being used by the 
Department of Public Welfare. Thus, if the applicant had transferred $ 500.00 and 
assistance was being paid at the rate of $ 50.00 per month, such an applicant should be 
denied assistance by the Department for a period of ten months.  

Trusting the foregoing sufficiently answers your inquiries, and with kind personal 
regards, I am  


