
 

 

Opinion No. 49-5221  

June 7, 1949  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Mrs. Alic a Romero Secretary of State Santa Fe, New Mexico  

{*48} I have your letter of June 2, 1949, asking my opinion as to whether or not one 
qualified elector may sign a referendum petition for another qualified elector. The entire 
subject of referendum is contained in Section 1 of Article 4 of the New Mexico 
Constitution which, in speaking of the referendum petitions, provides in part as follows:  

"Such petitions shall be signed by not less than ten per centum of the qualified electors 
of each of three-fourths of the county. * * *"  

This section further provides:  

"* * * Nothing herein shall be construed to prohibit the writing thereon of the name of any 
person who cannot write, and who signs the same with his mark."  

It should be called to your attention that any person who is unable to write may make 
his mark on a petition and request someone else to write his name for the purpose of 
identifying such mark. The above quoted provisions contemplate this and state the only 
exception to the provision laid down that a person may sign only his own name.  

Your attention should also be called to the fact that the same section of the Constitution 
makes the violation of the foregoing provisions a felony. That portion of the section 
reads as follows:  

"It shall be a felony for any person to sign any such petition with any name other than 
his own, or to sign his name more than once for the same measure, or to sign such 
petition when he is not a qualified elector in the county specified in such petition; * * *"  

From the foregoing, it is the opinion of this office that no person, whether a qualified 
elector or not, may sign his name more than once or sign the name of another person to 
any referendum petition unless such signing is merely for the purpose of identifying the 
mark placed on such petition by some qualified elector who is unable to write and 
requests his aid in the matter.  


