
 

 

Opinion No. 49-5258  

November 29, 1949  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Mrs. Mary Jane Carter, President New Mexico State Board of Nurse Examiners 
Albuquerque, New Mexico  

{*101} This is in reply to your letter of November 21, 1949, in which you request an 
opinion on five questions that confront your board. I will answer each of these questions 
in the order in which you have set them out in your letter.  

Your first question is whether or not the Secretary of the Board of Nurses Examiners 
may, at her discretion, accept unnotarized applications for annual renewal of 
registration, since the fact that you have the original application would enable the 
secretary to compare the original application with the renewal.  

Section 51-613 of the New Mexico Statutes Annotated, 1941 Compilation, provides that 
these renewals must be notarized. The language of the statute is self-explanatory and 
the word "shall" is construed to mean "must" and is mandatory. The word "shall" when 
addressed to public officials is mandatory. McDunn vs. Roundy, 181 N.W. 453, 454. In a 
statute, "shall" is mandatory and excludes the idea of discretion when addressed to a 
public official. In Re O'Rourke, 30 N.Y.S. 375, 377. Also, the word "shall", when used in 
a command to a public officer, is mandatory. Bon Howne County Farm Bureau vs. 
Board of Commissioners of Bon Howne County, 220 N.W. 618, 620.  

In your second question you inquire whether or not an applicant for registration who is 
under the age of 21 years, but who has otherwise fulfilled the requirements for nurse 
registration in New Mexico may be issued an Under-Age Permit entitling her to practice 
as a nurse until her 21st birthday, when she shall be granted full registration.  

Reading carefully § 51-605, we are confronted with the same problem as is contained in 
your first question. In this section the word "shall" is used, wherein it states that the 
"applicant shall furnish evidence satisfactory to the board that he or she is twenty-one 
years of age". The word "shall" in this statute is construed to mean "must" and leaves 
your board no discretion.  

In your third question, you state that you have been interpreting the law to mean that a 
nurse may receive no permit to practice until all of her credentials have been reviewed 
by the board. I believe that under the power that you have under § 51-605 to examine 
each application and the qualifications of the applicant, and under § 51-602 which 
allows your board to make rules and regulations, that you could give a nurse a 
temporary permit for a reasonable time until she could get her credentials, especially in 
cases where she comes from another state. The way I construe this statute is that the 
board would have the discretion to allow this temporary permit until all the credentials of 



 

 

the nurses were obtained, and of course, if after a reasonable time the applicant failed 
to get such credentials, then her temporary permit could be voided.  

In your fourth question, you ask whether a nurse who contemplates remaining in the 
State of New Mexico for a short time only may apply for a "Short-Residence Permit" to 
practice as a registered nurse. Such a permit may be issued when the Board has 
received notice of the applicant's good standing from the state in which applicant 
maintains {*102} registration. Your intention is to charge $ 7.50 for this temporary permit 
and, of course, if permanent registration is obtained, the full $ 15.00 registration fee is to 
be paid.  

I believe that under § 51-606 which allows the board to issue temporary permits that the 
board, under § 51-602 which allows them to make rules and regulations, your board can 
issue these temporary permits with the understanding that if the nurse does not take the 
examination or is not allowed to practice by reciprocity with another state, the permit 
would be void.  

In your last question, you want to know whether or not a nurse in an emergency may 
accept employment as a nurse prior to obtaining registration as such and whether or not 
you can pass a rule that upon her accepting employment she shall make simultaneous 
application for registration.  

§ 51-609 of the 1941 Compilation, New Mexico Statutes Annotated, reads as follows:  

"It shall be unlawful hereafter for any person to practice nursing within the state of New 
Mexico as a graduate nurse, or to designate, the initials R.N. or similar abbreviations for 
the designation, description or advertisement, without first having obtained a certificate 
of registration as herein provided."  

It is my opinion that this statute is mandatory since the word "shall" is used therein, and 
the word "shall" means "must", as pointed out by the authorities hereinabove set out.  

I might suggest that since these statutes are mandatory your board should, at the next 
session of legislature, amend some of these statutes in order to make the necessary 
progress along these lines.  

Trusting this sufficiently answers your questions, I am  


