
 

 

Opinion No. 50-5273  

January 3, 1950  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Floyd Santistevan, Director Teacher Retirement Department of Education Santa 
Fe, New Mexico  

{*119} I received your recent letter propounding several questions pertaining to the 
Teachers' Retirement Law.  

Your questions are as follows:  

Question 1. Does a person who is retired for physical disability, age, or completion of 
tenure of service as provided by law, receive any benefits from Teachers' Retirement 
Law if his United States Armed Services retired pay is in excess of his Teachers' 
Retirement?  

Question 2. Does a person who is retired for physical disability, age, or completion of 
tenure of service as provided by law, receive any benefits from Teachers' Retirement if 
he receives disability compensation from Federal or another state government for the 
remainder of his life?  

Question 3. Are the National Social Security Law benefits to be considered within the 
purview of Section 55-1118 N.M.S.A. 1941, relating to "retirement or old age benefit 
law"?  

Question 4. Is the Federal Civil Service retirement pay to be considered within the 
purview of Section 55-1118 N.M.S.A. 1941, relating to "retirement or old age benefit 
law"?  

Section 55-1118 N.M.S.A. 1941 states:  

"If any person retired under the provisions of this act shall also be entitled to benefits 
under any state or national retirement or old age benefit law, then the amount to be paid 
such person under this act shall be only the difference between the amount received 
under such other retirement or old age benefit law and the amount provided in this act."  

Attorney General Opinion No. 5169 states as follows:  

"Retirement or old age benefit constitutes a pension, which is defined in 48 Corpus 
Juris, Pensions, Section 1, as "a periodical allowance of money granted by the 
government in consideration of services rendered or of loss or injury sustained in the 
public service."  



 

 

In 38 U.S.C. Sec. 700, it is provided that '* * * monetary benefits other than retirement 
pay for service connected disability or death shall be designated 'compensation' and not 
'pension'. Therefore, since Sec. 55-1118, as amended, contemplates reduction in 
teacher retirement pay where {*120} a pension is received by the retired teacher from 
any other source, because the words 'pension' and 'compensation' are not synonymous. 
See Dickey vs. Jackson, 181 Iowa 1155, 165 N.W. 367, where the court held: 'The 
words 'pension' and 'compensation' are not synonymous * * * the latter is ordinarily a 
gratuity from the government or some of its subordinate agencies in recognition of, but 
not in payment for, past services.' Further, even if the payments in question here were 
to be classified, as a pension, they would still not constitute a retirement or old age 
benefit law since the compensation is rendered by the Federal Governments under the 
term of Title 38, U.S.C. which is a veteran's benefit law. It is not a retirement law or an 
old age benefit law. There is no age requirement as a basis for receiving this 
compensation or pension, and neither is length of service a factor."  

Also, in Geddes v. U.S., 38 Ct. of Cls. 428, the court states that an officer on the retired 
list owes no service to the government and his retired pay is an honorary form of 
pension.  

It is evident from the above citations that the controlling factor to be considered as 
compensation rather than pension is the fact that it is a gratuity from the government in 
recognition of, but not in payment for, past services.  

It is my opinion that the answers to the foregoing questions are as follows:  

Question 1. Armed Services Retired pay is not within the purview of § 55-1118 and it is 
not to be deducted from Teachers' Retirement pay.  

Question 2. Disability compensation is not within the purview of § 55-1118 and it is not 
to be deducted from Teachers' Retirement pay.  

Question 3. That the "Social Security" providing for old age and survivors insurance 
benefits payments, only, is within the purview of § 55-1118 relating to "National 
Retirement or old age benefit law, and therefore that sum received from "Social 
Security" must be deducted from the Teacher's Retirement pay.  

The remaining provisions of the Social Security Law are not within the purview of § 55-
1118 relating to National Retirement or Old Age Benefit Law and therefore are 
deductible from Teachers' Retirement Pay.  

Question 4. That the retirement pay received from Federal Civil Service is within the 
purview of § 55-1118 and the above must be deducted from Teachers' Retirement pay.  

In your letter, you request advice on the issue of contributing to said Teachers' 
Retirement Fund by colleges, when it is apparent that certain persons cannot possibly 
benefit from said Teachers' Retirement Act.  



 

 

The statute, although it may not have contemplated some of the exceptions to the 
above law, is specific as to method of contribution. My recommendation would be for 
you to propose an amendment to said act at the next Legislature to provide for the 
exceptions above referred to.  


