
 

 

Opinion No. 50-5274  

January 6, 1950  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Richard F. Rowley District Attorney Ninth Judicial District Clovis, New Mexico  

{*121} You have requested of this office an opinion upon the following set of facts:  

The present county assessor of Quay County was appointed to her position in 
November of 1946 to serve the remainder of the term of her late husband. She was 
further appointed to serve the entire term, beginning January 1, 1947 and terminating 
December 31, 1948. This appointment was by virtue of the fact that her husband died 
the day after his reelection to office, leaving a vacancy for the remainder of his first term 
and his entire second term. The assessor is now serving by virtue of her election in 
November, 1948, for a term of office beginning January 1, 1949 and terminating 
December 31, 1950. Your question is whether or not the assessor is eligible for 
reelection to the same office for an ensuing term of two years, commencing January 1st 
of next year.  

Article 10, Section 2 of the Constitution provides as follows:  

"All county officers shall be elected for a term of two years, and after having served 
two consecutive terms, shall be ineligible to hold any county office for two years 
thereafter". (Emphasis Ours.)  

It appears that the assessor, at the completion of her present term, will have served two 
complete consecutive terms of office -- the first by appointment and the second by 
election, and will have served an additional period of approximately two months in 
completing anothers' term of office. This office has previously held that the period of two 
months served does not constitute a term of office. See Opinion No. 4964. Under the 
second appointment, however, the assessor did serve a full term of office and has also 
been elected for a full term of office. The precise question, therefore, is whether or not 
the portion of Section 2 of Article 10 of our Constitution underscored above 
contemplates elective terms of office only, or whether it includes an appointment for a 
full term of office. You will note that this provision provides for ineligibility "after having 
served two consecutive terms" and says nothing about these terms being necessarily 
elective terms.  

It is my opinion that the assessor of Quay County has served two consecutive terms 
within the meaning of the Constitution and is ineligible to seek reelection to her present 
office, and is ineligible to be elected or appointed to any county office for a period of two 
years from and after the expiration of her present term of office.  


