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October 26, 1949
BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General

TO: R. H. Grissom Educational Budget Auditor Office of State Comptroller Santa Fe,
New Mexico

{*92} | have your letter of October 25, 1949, in which you ask whether supervisors and
principals should be included as teachers in determining the number of teachers to be
employed under the teacher-pupil ratio law, being Section 65-1107 of the 1941
Compilation, as amended by Chapter 129 of the Laws of 1949.

The Act states: "Not more than one (1) teacher- shall be employed,: and then sets up
the number of teachers to be allowed for a designated number of pupils in a particular
school. The precise question is whether the word "teacher" is to be construed in a broad
sense to include those persons who are certified as qualified to teach and who are
employed in school work or in a limited sense as applicable to classroom teachers only.
The definition of the term "teacher" was before the Supreme Court of this state in
Ortega v. Otero, 48 N.M. 588, 154 P.2d 252. There the Court was construing the
teacher tenure law as it existed in 1944. The benefits of the law at that time were
extended to any "teacher having a written contract." The Court held that a rural school
supervisor was to be included within the term "teacher". The Court stated:

"Where there is no such statutory definition of ‘teacher' many courts have construed the
term to mean all employees certificated as teachers. For example, the Supreme Judicial
Court of Massachusetts declared that 'a principal is merely a teacher who is entrusted
with special duties of direction and management.' McDevitt v. School Committee of City
of Malden, 1937, 298 Mass. 213, 10 N.E.2d 100; Downey v. School Committee of
Lowell, 1940, 305 Mass. 329, 25 N.E.2d 738. The Ohio Supreme Court said that the
term 'teacher" in the teacher tenure act is not to be narrowly construed and may be so
interpreted as to cover an assistant county superintendent. State ex rel. Frank v. Meigs
County Board of Education et al., 1942, 140 Ohio {*93} State 381, 44 N.E.2d 455."

The Court's Holding was as follows:

"Our conclusion from all of the foregoing is that a rural school supervisor is a person
employed for instructional purposes and is a teacher who is entrusted with special
duties of supervising public instruction in the schools, which embraces counsel and
instruction of other teachers in the matter of class room instruction, as well as personal
professional contact with and instruction of pupils, and hence has a teacher's status
under the provisions of 1941 Comp. Sec. 55-1113."

The holding of the Otero case above quoted, in brief, is that the word "teacher” includes
any person employed for educational purposes who is certified as qualified to teach.



This, of course, would include supervisors and principals. The Legislature has been fully
aware of the ruling of the Supreme Court on this subject, as evidenced by Chapter 125
of the Laws of 1945, passed by the first session of the Legislature meeting after the
decision in the Otero case, wherein the benefits of the teacher tenure law were limited
to classroom teachers. This office has consistently held in accordance with the ruling of
the Supreme Court. In Opinion No. 4715, dated May 16, 1945, it was said:

"It would appear that the only distinction between a teacher and a class room teacher is
that a class room teacher must teach classes in a classroom. Therefore, if the duties of
a principal are solely of an administrative character and do not involve any class room
teaching, the principal would not be entitled to the benefits of the teacher tenure law."

This opinion does not purport to say that principals are not teachers, but rather that they
are not class room teachers and would not be entitled to any benefits accruing only to
class room teachers.

In Opinion No. 4755, dated July 18, 1945, it was held that by the amendment to the
teacher tenure law above referred to, a rural school supervisor was not entitled to the
benefits of the teacher tenure act because he was not a class room teacher, although
under the holding of the supreme court he would be included within the broad definition
of "teacher".

The Legislature is presumed to be familiar with the decisions of the Supreme Court of
the state and to base its statutes upon the interpretation of the Supreme Court of
particular words used therein.

It is, therefore, the opinion of this office that the Legislature, in enacting Chapter 125 of
the Laws of 1945, intended that the word "teacher" should be construed in its broad
sense as including such persons as principals and supervisors, although those persons
might not be engaged in class room teaching. You should, therefore, consider such
personnel when determining the number of teachers allowed in a given school under
the teacher-pupil ratiolaw.



