
 

 

Opinion No. 50-5313  

July 24, 1950  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Honorable Alicia Romero Secretary of State Santa Fe, New Mexico  

{*170} I have your letter in which you ask whether Theodore (Theo) Stevens is entitled 
to a return of the filing fee paid by him as candidate for State Treasurer on the 
Democratic ticket prior to the primary election.  

After accepting Mr. Stevens' filing fee, declaration of candidacy and nominating 
petitions, you determined he was ineligible for the office he sought, and pursuant to 
advice from this office advised the county clerks to refrain from placing his name on the 
ballots. It is in view of the fact that Mr. Stevens' name was not submitted to the 
Democratic electorate as a candidate that he seeks the return of his filing fee.  

In Attorney General's Opinion No. 4132, rendered on August 8, 1942, it was held that a 
person who withdraws his candidacy is not entitled to a return of the fee previously paid. 
There it was said:  

"Under the provisions of the New Mexico Election Law, set out above (§ 56-810 of the 
1941 Compilation), the fee paid by the candidate is a fee for 'filing' his declaration. All 
the services required by said law with respect to 'filing' have been performed by the 
proper officer. The services having been performed, the officer is entitled to the fee 
designated in Section 10 of the act."  

In State v. Brodigan, 37 Nev. 458, 142 P. 520, the court held:  

"By the provisions of the statute set forth above the money paid by a candidate filing a 
nomination paper is paid to the secretary of state in this instance as a 'fee for such 
filing.' In the case at bar the services of the secretary of state were performed in the way 
of filing the nomination papers * * * and all of the services required of the secretary of 
state in the way of filing were duly performed. The ministerial officer of the state -- to-wit, 
the secretary of state -- having performed the services required of him under the law 
was entitled to the fee, * * * and the same having been paid to the secretary of state for 
filing services performed, cannot, in our judgment, be returned to the party seeking to 
have his name withdrawn."  

Since the fee is paid to the secretary of state, for the services of filing the petition, it may 
not be refunded, once paid, on the grounds that the candidate's name did not appear on 
the ballot. The principle is equally applicable to cases of voluntary withdrawal or 
enforced withdrawal, whether by action of the secretary of state or the courts, or in case 
of the {*171} death of the candidate prior to the election.  


