
 

 

Opinion No. 50-5307  

July 8, 1950  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Honorable Thomas E. Lusk Assistant District Attorney Carlsbad, New Mexico  

{*163} I am in receipt of your recent letter in which you ask an opinion on several 
questions resulting from the recent election which has made School District No. 10 in 
Eddy County, New Mexico a Municipal School District in Lovington, New Mexico.  

You state that prior to the effective date of the above change to a municipal school 
district the Eddy County Board of Education called an election for the purpose of having 
the qualified electors of the district vote upon the question of the issuance of bonds for 
the purpose of building a new school building at Lovington. The bond issue carried by 
an overwhelming majority and the bonds have been issued and sold to the State 
Treasurer of New Mexico and the money has been paid over to the Eddy County Board 
of Education. You ask an opinion as to whether the Eddy County Board of Education 
continues to have supervision over the expenditures of this money after July 1st, the 
effective date of the creation of the municipal district, or whether the expenditure of the 
funds is to be placed in the hands of the assumed to be elected municipal board of 
education.  

Section 55-909 provides for the election of whether a newly incorporated municipality 
desires to vote on becoming a municipal school district and part of that statute reads as 
follows:  

"The creation of no municipal school, schools, or school district as authorized herein 
shall become effective until July 1 following the creation thereof.  

"The governing board of each such municipal school, schools, or school district shall 
consist of five (5) Members who shall be selected and who shall respectively hold office 
and in all things be governed by the law now relating to municipal schools; provided that 
in event such municipal school, schools, or school district is created subsequent to the 
date now provided by law for the election of members of municipal school districts, a 
special election shall be ordered, called, held, conducted and canvassed, as now 
provided by law, for the selection of members of such municipal school, schools or 
school district."  

It is evident from the above wording that the new municipal school will become effective 
on July 1st following the creation thereof and no sooner, thereby placing it on a July 1st 
fiscal basis.  

Section 57-907 provides as follows:  



 

 

"The said board (Municipal Board of Education) shall have the same powers and duties 
respecting its districts and schools as are possessed by county boards of education." * * 
*  

It is evident from the clear wording of the above statutes that when a rural school district 
which is under the jurisdiction of a county board of education of that particular area is 
voted into a municipal school under the provisions of the law, all of the management, 
powers and duties are placed in the hands of the municipal board of education on July 
1st following the creation thereof, and that the county board of education is relieved of 
any supervision, management, control or jurisdiction over the newly {*164} created 
municipal school.  

You ask a second question as to who has the right to supervise the construction of the 
school building. It is indicated by the facts that the county board of education feels that it 
has the sole jurisdiction to supervise the construction. From the opinion and with its 
reasoning set forth in question number one it is evident that the county board of 
education ceases to have any supervision, management, control or jurisdiction over the 
newly created municipal school. This would also include supervision of the construction 
of the new building.  

Statute 55-107 governs the answer to your second question, and it states as follows:  

"The state board of education, in addition to the powers already given it by law, shall 
have the following powers:  

"(a) To examine and approve all plans and specifications for the repair or construction of 
school buildings of five (5) rooms or less; and no contract shall be written or any money 
expended by any board of education or governing authority of any school district in this 
state for the repair or construction of any school building in this state until such plans 
and specifications have been approved by the state board of education or the state 
superintendent of public instruction. Any contract not so approved shall be absolutely 
void, and constitute no charge in law or equity against such school board. Provided, 
however, that this provision shall not apply where the expenditure is a less sum than 
five hundred dollars ($ 500.00)."  

It is evident from the close wording of the statute above that the newly created 
municipal school board can enter into a contract and spend money for the repair or 
construction of a school building, but it cannot do so until such plans and specifications 
have been approved by the state board of Education or the state superintendent of 
public instruction. This applies to schools of more than five rooms as well as buildings of 
five rooms or less.  


