
 

 

Opinion No. 50-5291  

March 28, 1950  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Floyd Santistevan, Assistant Superintendent of Public Instruction Department of 
Education Santa Fe, New Mexico  

{*142} This is in reply to your letter of March 24, 1950 requesting an opinion as to 
whether or not properly certified teachers employed by the Board of Regents of the 
Girls' Welfare Home at Albuquerque, {*143} are entitled to tenure protection by § 55-
1111, Pocket Supplement, New Mexico Statutes Annotated, 1941 Compilation, 
(Chapter 89, Laws of 1949).  

§ 55-1111, New Mexico Statutes Annotated, Pocket Supplement, (Chapter 89, Laws of 
1949), reads as follows:  

"On or before the closing day of school in each school district in the state whether rural, 
municipal or otherwise, the governing board shall serve written notice upon each 
classroom teacher certified as qualified to teach in the schools of the state and by it 
then employed stating whether it desires to continue or discontinue the services of such 
teacher for the ensuing school year. Notice to discontinue the service of such classroom 
teacher properly certified and who has served a probationary period of three (3) years 
and holds a contract for the completion of a fourth year in a particular district shall 
specify a place and date not less than five (5) days nor more than ten (10) days from 
the date of mailing such notice at which time said teacher may at his or her discretion 
appear before the board for a hearing. If the decision of the governing board is not 
satisfactory to the teacher he or she may appeal to the state board of education within 
ten (10) days from date of hearing, and should the state board of education find alleged 
causes insufficient for termination of his or her services, said teacher shall be 
considered employed for the following year under the terms of his or her then existing 
contract, provided said teacher shall be entitled to any additional compensation allowed 
other teachers of like qualifications and experience employed in the same unit or 
system, and in the event the compensation allowed other teachers of like qualifications 
and experience is reduced, such year. Provided further that teachers holding war 
emergency certificates and teachers whose professional qualifications are otherwise 
below those required by the governing boards or teachers employed to fill positions of 
teachers (employed to fill positions of teachers) who have entered the military service 
shall not be entitled to the benefits specified in this act. Failure to serve such notice 
shall be construed the same as if notice had been served that the board desires to 
discontinue the services of such teacher, and in such case the teacher may at any time 
within ten (10) days after the closing of school request the board to have a hearing and 
thereupon the board shall grant a hearing within ten (10) days from such request. 
Where a teacher is employed as provided herein such teacher shall within fifteen (15) 
days from the closing day of school or within fifteen (15) days after a decision is 



 

 

rendered by the state board of education in case of an appeal to said board, either 
accept or reject in writing such employment and a contract covering said employment 
shall be executed as soon as practicable and not later than ten (10) days before the 
opening of the next school term.  

No teacher shall be employed by the governing authority of any school district who, 
under the law in force, does not hold a teacher's certificate necessary for the position to 
be filled."  

This section applies only to teachers in school districts, either rural, municipal, or 
otherwise, and would not apply to state educational institutions, under the language of 
the section itself. {*144} § 45-504 of the 1941 Compilation specifically designates the 
Girls' Welfare Home as a state institution and § 45-502 of the New Mexico Statutes 
Annotated, 1941 Compilation, authorizes the said Board of the Girls' Welfare Home to 
educate the inmates therein. Therefore, the Board has the power to hire teachers. They 
are not under the authority of any school district. This statute specifically governs the 
employment of the teachers. Therefore, it is my opinion that teachers employed by the 
Board of Regents at the Welfare Home, even though properly certified, are not entitled 
to tenure protection under the foregoing statutes.  


