
 

 

Opinion No. 50-5324  

November 22, 1950  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Honorable Thomas J. Mabry Governor of New Mexico Santa Fe, New Mexico  

{*186} I am writing to you pursuant to your oral request of Mr. Dunleavy in this office in 
which you inquire as to your right to appoint members of the boards of regents for the 
educational institutions in the State of New Mexico.  

It is my understanding that all the members of the boards of regents of the educational 
institutions throughout the state are the same now as those who served prior to January 
1, 1950. In the special election of 1949 the electorate approved Amendment No. 7, 
under the provisions of which the control and management of each of the educational 
institutions was vested in a board of five members. The act gave you the authority to 
nominate and appoint with the consent of the Senate the members of such boards of 
regents. The act further provided that the members should serve for a term of six years, 
except for the first appointments. Of the five first appointments, two were to serve for 
two years, two for four years, and one for six years.  

The act further provided as to the method of removal of the boards of regents and 
conferred exclusive original jurisdiction on the Supreme Court. The important phase of 
the act insofar as your inquiry, provides: "This amendment shall become effective on 
January 1st next following its adoption and the Governor shall then immediately appoint 
the members of the boards".  

On January 1, 1950 Amendment No. 7 became operative and {*187} at that time you as 
Governor were vested with the right to make interim appointments until such time as the 
Legislature met. The effect of your failure to make new appointments was to continue in 
office as both de jure and de facto the members of the boards of regents. At the present 
time you are authorized to make appointments for the staggered terms provided for the 
Amendment No. 7. These appointments will, of course, be subject to approval by the 
Senate when it convenes in 1951.  

The principle is well settled that where the appointment is a recess appointment or one 
made to fill a vacancy in the office while the Senate is not in session, the appointee is 
entitled to the office until the Senate acts adversely upon his nomination. State ex rel 
Saint vs. Eirion, 169 La. 481, 125 So. 567; State ex rel Sikes vs. Williams, 222 Mo. 268, 
121 S.W. 64; State ex rel Nagle vs. Stafford, 97 Mont. 275, 34 P.2d 372. In the present 
case we have a situation where the constitutional amendment has created an office and 
provided for the making of the first appointment thereto when the Legislature is not in 
session. The authority to make the appointment by the appointing authority is sustained 
in a similar situation in the case of State ex rel Sikes, supra.  



 

 

I trust the foregoing adequately answers your inquiry.  


