
 

 

Opinion No. 51-5326  

January 3, 1951  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Mr. P. F. Larrazolo Attorney for Village of Los Lunas Los Lunas, New Mexico  

{*2} This is in reply to your letter dated December 27, 1950, requesting an opinion as to 
whether or not the present village treasurer of Los Lunas, New Mexico, who is receiving 
$ 50 a month as compensation for that office, can continue to legally act as village 
treasurer of that village after he qualifies as the duly elected Sheriff of Valencia County, 
on January 1, 1951.  

I have checked the law and I fail to find that there is any incompatibility in these two 
offices, one being a county office and the other being a village office. There is no 
conflict in the duties of one with the duties of the other and the compensation of one 
office is paid by the county and the other one is paid by the village.  

Section 70 of 42 Am. Jur. reads as follows:  

"Incompatibility of offices does not, it has been said, depend upon the incidents of the 
offices. For instance the courts, with some few exceptions, hold that mere physical 
inability to perform the duties of both offices personally does not constitute 
incompatibility. It is to be found in the character of the offices and their relation to each 
other, in the subordination of the one to the other, and in the nature of the duties and 
functions which attach to them. Incompatibility of offices exists where there is a conflict 
in the duties of the offices, so that the performances of the duties of the one interferes 
with the performance of the duties of the other. This is something more than a physical 
impossibility to discharge the duties of both offices at the same time. They are generally 
considered incompatible where such duties and functions are inherently inconsistent 
and repugnant so that, because of contrariety and antagonism which would result from 
the attempt of one person to discharge faithfully, impartially, and efficiently the duties of 
both offices, considerations of public policy render it improper for an incumbent to retain 
both. It is not an essential element of incompatibility of offices at common law that the 
clash of duty should exist in all or in the greater part of official functions. If one office is 
superior to the other in some of its principal or important duties, so that the exercise of 
such duties may conflict, to the public detriment, with the exercise of other important 
duties in the subordinate office, then the offices are incompatible."  

I would also like you to refer to the Supreme Court case of State ex rel Gilbert, et al, v. 
Board of Commissioners of Sierra County, reported in 29 N.M., page 209. You will note 
that under paragraph 2 the provision applies to officers who have a definite and fixed 
tenure of office and does not embrace or apply to those who hold their offices during the 
pleasure of and subject to their removal by the appointing power. Assuming that the 



 

 

office of the treasurer of the Village of Los Lunas is appointive, I believe that this case is 
in point.  

It is, therefore, my opinion that the office of County Sheriff and the office of Treasurer of 
the Village of Los Lunas are not incompatible offices.  
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