
 

 

Opinion No. 51-5375  

June 20, 1951  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Mr. E. M. Barber Acting City Attorney Post Office Box 68 Truth or Consequences, 
New Mexico  

{*56} In reply to your letter requesting an opinion regarding our interpretation of § 14-
1602 of the 1941 New Mexico Compilation and whether or not an officer appointed 
under this section by the mayor and not confirmed by the council can make legal arrests 
for any violation of city ordinances.  

§ 14-1602 reads as follows:  

"The mayor of any incorporated city, town or village shall be the chief executive officer 
thereof. He shall, subject to approval of a majority of the city council, or board of 
aldermen, or board of trustees, as the case may be, appoint all officers except those 
who may be required by law to be elected by the voters of the city, town or village. The 
mayor shall also designate, subject to the approval of a majority of the city council, or 
board of aldermen, or board of trustees, as the case may be, the employees of such 
city, town or village to perform any service which may be authorized by the city council 
or board of aldermen, or board of trustees, and such approval must first have been had 
before any officer, or employee appointed by the mayor shall be considered a duly 
appointed and qualified officer, or employee of any city, town or village. Provided, 
however, that the mayor of any such city, town or village shall have power to employ on 
behalf of {*57} the city such temporary, extra or emergency police officers or other 
employees as may be required in the proper administration of the municipal affairs, who 
shall serve only until the next regular meeting of the council at which a quorum is 
present, and such employee so appointed by the mayor will be entitled to receive the 
usual, ordinary and reasonable compensation for services rendered such municipality 
under such appointment or appointments, but such temporary employment shall cease, 
and such appointee or employee shall not be reappointed or reemployed unless his 
name is submitted to such meeting for confirmation and such confirmation granted. In 
case of the mayor's death, disability or resignation, the city council, board of aldermen, 
or board of trustees, as the case may be, shall elect a mayor by a majority vote of such 
council, or board, to fill the vacancy for the remainder of the vacant term, and may elect 
any qualified elector to act as mayor, who shall serve until his successor is regularly 
elected and qualified."  

You will note that under the latter part of this statute that the mayor has the authority to 
employ in behalf of the city, town or village such temporary extra or emergency police 
officers or other employees as may be required in the proper administration of municipal 
affairs. The temporary employees can serve only until confirmed by the council. Such 
request for confirmation must be made at the next council meeting at which a quorum is 



 

 

present. Employment of a temporary policeman, whose employment is not confirmed at 
a meeting of the council held at which a quorum is present, would be illegal. This means 
that if a meeting were held on the 15th of the month, with a regular meeting scheduled 
for the next 15th day of the month, and appointment of a temporary policeman made on 
the 16th, the employment would have to be confirmed at the next meeting 29 days later, 
if a quorum of the council were present. If no quorum were present at the next meeting, 
his temporary employment could be continued until the next meeting at which a quorum 
is present. Employment cannot be extended beyond the time of the next meeting at 
which a quorum is present. The employment must be confirmed or rejected by the 
council as the case may be. If the meetings were held weekly or bi-weekly, the 
temporary employment would be regulated accordingly. This statute is mandatory and I 
find that no amendments have been made, nor has it been repealed and is therefore in 
force and effect. I find no other statute superseding this one so it is controlling on the 
question of temporary appointments by the mayor of any town, city or village.  

On the question of whether or not a temporary appointee, appointed by the mayor under 
the above statute, can make legal arrests for any violation of city ordinances, I believe 
that such an appointee is a de facto officer and, in this connection, I refer you to Sec, 
495 of Vol. 43, Am., Jr., which reads as follows:  

"The general rule is that the acts of a de facto officer are valid as to third persons and 
the public until his title to office is adjudged insufficient, and such officer's authority may 
not be collaterally attacked or inquired into by third persons affected. The practical effect 
of the rule is that there is no difference between the acts of de facto and de jure officers 
so far as the public and third persons are concerned. The principle is placed on the high 
ground of public policy, and for the protection of those having official business to 
transact, and to prevent a failure of public justice. Third persons, from the nature of the 
case, cannot always investigate {*58} the right of one assuming to hold an important 
office. They have a right to assume that officials apparently qualified and in office are 
legally such, even though a contest is pending. Furthermore, the de facto officer is 
estopped from taking advantage of his own want of title."  

The appointed officer by your mayor can make legal arrests for any violation of city 
ordinances.  

Regarding your question as to whether the mayor of any city, town or village has 
acquired additional authority under the Civil Defense program, I am, at the present time, 
unable to advise you as to this point but I doubt if any additional powers are acquired 
under the Civil Defense program.  

Trusting that this fully answers your inquiry, I remain  


