
 

 

Opinion No. 51-5377  

June 27, 1951  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Judge A. W. Marshall Sixth Judicial District Deming, New Mexico  

{*59} In our telephone conversation early last week, you asked for an opinion regarding 
HB 45 of the 1951 Legislature. You mentioned that your present term of court 
commenced the third Monday in April of this year, but that the jury panel was selected 
under the "old plan," in March. You also stated that your jury cases are to commence 
July 16, and you asked whether, in view of HB 45, you were obliged to draw a new jury 
panel.  

I am enclosing a copy of Attorney General's Opinion No. 5355, which may prove helpful 
since it relates to the general subject of your request, and also quotes pertinent portions 
of the bill.  

In my opinion, in the case of your district, a new jury panel need not be drawn for the 
present term. Attorney General's Opinion No. 5355, in interpreting HB 45, points out that 
the effective date of this Act is June 9, 1951 and that "30 days after passage of this Act" 
is to be construed as meaning July 9, 1951. This means, first, of course, that no woman 
was eligible for jury service in New Mexico until June 9, 1951. Secondly, the opinion 
states that the clerk of the district court need not have the list referred to in Sec. 2 of HB 
45 (amending Sec. 30-103, N.M.S.A.) prepared and certified until July 9, 1951.  

The later date is just one week prior to the commencement of your jury cases on July 
16. The practical difficulty of having the jury commissioners draw up a jury list from the 
clerk's data, the selection of the panel by the judge and the clerk, and the serving of the 
jurors selected, all within the period of one week, might, itself, be of sufficient force to 
justify retention of the present panel. In particular, it seems unlikely that an officer 
charged with serving within a period of a few days the jurors drawn, could exercise that 
"extraordinary diligence to serve all persons whose names are found upon such venire." 
See N.M.S.A. Sec. 30-125.  

But there is, in my opinion, a more forceful argument for the contention that the present 
panel may be retained. N.M.S.A. § 30-116 says, in part:  

"Not more than 90 days before the first day of any term of each district court to be held 
in any county in this state, when the judge of the district court shall deem it necessary 
{*60} that grand and petit juries should be summoned for service at such term, it shall 
be the duty of the judge of the district court with the assistance of the clerk of the court, 
* * * * to draw from the jury box a sufficient number of names to constitute the petit jury 
at the ensuing term of court."  



 

 

I construe the first portion of this quote as giving equal force to the terms "90 days" and 
"before." In other words, although 90 days is expressed as an outside limit, before 
which time the names shall not be drawn, this sentence also means that such action by 
the clerk and the judge shall be taken before the commencement of the term. Again, 
the drawing shall take place some time between the first day of the term and 90 days 
previous thereto. I believe that the last sentence of § 30-116 lends support to the 
foregoing conclusion:  

"When for any reason a venire has not been drawn for any term, the district judge in 
open court during such term, may draw, in the manner herein provided, either grand or 
petit juries to serve during such term, without the giving of any notice."  

It can be contended that this last sentence of § 30-116 is strong evidence that the first 
portion of this section, discussed previously, is directory, not mandatory. See also 50 
Am. Jur. 46. In my opinion, however, it makes no difference whether it is mandatory or 
directory. Even if it is the latter, the judge and clerk in drawing a jury panel in March 
have strictly complied with that portion of the statute, and if other procedure was had in 
accordance with the statutes, the panel as it now stands is legally constituted.  

As is mentioned above, it shall be the duty of the clerk of the court by July 9, 1951, to 
prepare and certify a true and complete list of all voters who voted in the last general 
election. In my opinion, a jury commission should make up, as soon as possible, a new 
jury list from the data supplied by the clerk. It is further my opinion that if, during your 
present term of court, it becomes necessary to call more jurors, in addition to your 
present panel, under § 30-119 or § 30-121, such names should be selected from this 
new jury list. To summarize, in my opinion, the present panel is legally constituted, but 
if jurors in addition to the present panel are needed, such jurors should be selected 
from the new list which will contain the names of women voters.  

I hope that this opinion will prove helpful and that it will answer your questions on this 
matter.  


