
 

 

Opinion No. 51-5386  

July 19, 1951  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Mr. Robert D. Castner State Auditor State of New Mexico Santa Fe, New Mexico  

{*74} In reply to your letter of May 2, 1951, requesting an interpretation of the law 
regarding the legality and feasibility of the use of an enclosed printed instruction, 
promulgated by the State Comptroller and State Purchasing Agent and approved by the 
State Board of Finance, which indicates that it will be the future policy to make payment 
upon a certified original invoice and no longer requires the use of a certified purchase 
voucher.  

§ 7-107, New Mexico Statutes Annotated, 1941, p.s., reads as follows:  

"It shall be the duty of every state and county official and employee, and the officials 
and employees of every state and county institution, penal, reformatory, educational 
and charitable, every charitable institution or hospital for which legislative appropriation 
is made, every incorporated city, town or village, every municipal, consolidated, union 
high or rural school district, every drainage or irrigation district, every building and loan 
association and every public corporation, board, bureau or commission, to keep all the 
books, records and accounts in their respective offices in the form prescribed and to 
make all reports as may be required by the state comptroller (state board of finance). 
The State comptroller (state board of finance) shall formulate, prescribe and install the 
form of vouchers to be used by all state and county officials and employees, all officials 
and employees of the state and county institutions, penal, reformatory, educational and 
charitable, all the officials and employees of each incorporated city, town or village, all 
the officials and employees of each drainage or irrigation district, and all officials and 
employees of such boards, bureaus, commissions or corporations as handle, receive or 
disburse public moneys, and all payments of moneys by such officials and employees to 
any claimant for moneys due for supplies furnished or for services rendered and 
properly chargeable against and due from public funds shall be made on vouchers as 
so formulated, prescribed and installed. Such vouchers shall be designed so as to 
clearly show the supplies furnished or the services rendered and in case of supplies 
{*75} furnished, the original bill of the claimant must be attached to such voucher, and in 
case reimbursement is claimed by any public official or employee, the voucher 
appertaining thereto must have receipts attached for all moneys claimed. All such 
vouchers, before payment is made thereon, must have the approval in writing of the 
head office or department to which the claim appertains thereon, and it must be duly 
signed and sworn to by the applicant. Provided, that a receipt signed only by the official 
or employee claiming the right to reimbursement shall be null and void. Provided further, 
that the state comptroller may accept in lieu of a notarization, a signature witnessed in 
writing by two (2) or more disinterested parties."  



 

 

Under the above quoted section, the State Comptroller (Board of Finance) has only 
authority to change the form of vouchers but not to abolish them. The State Comptroller 
(Board of Finance) has the right to make rules and regulations but they must not be 
contrary to existing laws.  

The use of the certified original invoice is all right so long as it is used with a purchase 
voucher and not alone. Such use of the invoice might be practical for I understand the 
Federal government follows this practice and obviates delayed payments. Under our 
State statute the use of a certified purchase voucher cannot be totally abolished until 
and unless the existing statute herein above quoted is amended or repealed.  

By way of a comment, to follow this regulation you would be required to make a warrant 
for each individual purchase and if a department made purchases from a merchant at 
different times during the month, you would have to make a warrant for each purchase 
and the issuance of warrants would increase a thousand fold.  

Also, if more than one certified invoice was submitted at one time, a simple 
mathematical error in extending prices and totals could result in an incorrect warrant 
being issued. There would be hundreds of different sizes and types of certified original 
invoices submitted to your office for payment, which would in turn make a simplified and 
uniform system of filing paid invoices impossible. You would likely have to increase your 
office force and office space and I doubt that you can do that under your present 
appropriation.  

I would like to call your attention to a portion of Section 12 of a Committee Substitute for 
House Bill No. 300 recently passed by the State Legislature, which reads as follows:  

"No appropriations except those for State institutions, whose manner of payment is 
more fully set out herein, shall be paid pursuant to this Act except upon vouchers 
submitted to and approved by the State Auditor, such vouchers to be properly prepared 
and supported by itemized invoices and such other data as required by the Auditor. All 
vouchers for the expenditure of funds covered by this appropriation must be duly 
certified by the State official or department head authorizing the expenditure, or a duly 
authorized agent of such official or department head, and must be signed by the payee; 
however, it will not be required that the signature of the payee be notarized except on 
payroll vouchers and vouchers for reimbursement. Anyone found guilty of making 
fraudulent claims shall be subject to the penalties provided in Section 17 of this Act. 
Payments of appropriations for interest and sinking funds may be made directly by the 
State Treasurer. All appropriations to State departments and agencies shall be paid in 
twelve equal monthly installments, except that in cases of emergency, the State Board 
of Finance may allow {*76} quarterly appropriations.  

"No officer or employee of the State shall be allowed or paid any sum for transportation, 
lodging or subsistence except when traveling away from his designated post of duty on 
official business, nor in excess of necessary traveling expenses actually incurred and 
paid; except that State officers and department heads may allow in lieu of actual 



 

 

expenses for lodging and subsistence a sum not to exceed ten dollars ($ 10.00) per 
day, the rate allowed being subject to the approval of the State Comptroller and the 
State Board of Finance. Expenses for lodging and subsistence also may be allowed not 
to exceed ten dollars ($ 10.00) per day. The maximum rate which may be allowed for 
travel by privately owned cars shall be seven cents (7c) per mile unless otherwise 
provided by special statute. Any state officer or department head authorizing the use of 
a privately owned car shall file such written authorization with the State Auditor prior to 
submitting vouchers in payment for such use.  

"Out of state travel must be approved by the Governor in writing before such travel is 
incurred, such approval being on regular forms prescribed by the State Comptroller. Out 
of state per diem for lodging and subsistence shall be at the discretion of the Governor. 
All expense incurred in traveling shall be governed by rules and regulations issued by 
the State Comptroller, who is authorized and directed to issue such rules and 
regulations not in conflict with the provisions of this Act."  

You will note that this section provides specifically that vouchers have to be used and 
be certified by state officials and department heads, which authorizes the expenditure of 
money.  

Section 17 of the same Act provides a penalty for any member or members of any 
board of control, persons, officials or agency of the State who shall violate the 
provisions of this Act, shall be guilty of a felony and upon conviction thereof shall be 
punished by a fine of not more than ten thousand dollars ($ 10,000.00) nor less than 
five hundred dollars ($ 500.00) or imprisonment for a term of not more than ten years, or 
both, and in addition thereto, shall be liable for the payment to the State of all amounts 
to be expended out of any purchase made in violation thereof.  

Although this Act does not become effective until June 9, still after June 9 all state 
officials and state departments, etc., will have to comply with the provisions herein 
above quoted.  

It is therefore my opinion that the regulation that you enclosed, and which was approved 
by the State Comptroller, State Purchasing Agent and State Board of Finance, is 
contrary to existing law.  

Trusting that this fully answers your inquiry, I am  


