
 

 

Opinion No. 51-5337  

February 27, 1951  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Epigmenio Ramirez, Secretary Public Employees Retirement Commission State 
Capitol Santa Fe, New Mexico  

{*13} This is in reply to your letter dated December 13, 1950, in which you request an 
opinion as to whether or not a member of the association who becomes disabled, and 
who is under the superannuated retirement age, can retire on account of his disability 
by paying direct contributions to the fund in a lump sum, in an amount equivalent to 5 
years of regular salary deductions.  

Section 3-614 of the Public Employees' Retirement Act, as amended, reads as follows:  

"Whenever any member of the Retirement Association, who has been a public 
employee and has paid regular monthly assessments to the Retirement Fund for a 
period of five (5) years, or more, and is under the superannuated retirement age, is 
found, after examination by one or more physicians selected by the Board, to have been 
permanently incapacitated, mentally or physically, by injuries sustained not intentionally 
self-inflicted while in the actual performance of duty, such member shall become entitled 
to the full retirement annuity for superannuation, the amount of the annuity to be 
determined by the number of years of service and rates as set forth in Section 13 of this 
Act."  

{*14} The first part of Section 3-618 of the Public Employees' Act, as amended, reads as 
follows:  

"No retirements on account of disability or superannuation shall be granted until August 
1, 1949, nor shall any member of the Retirement Association be entitled to receive a 
retirement annuity for superannuation until he or she shall have paid into the Retirement 
Fund, either by deductions from salary or in a lump sum with interest, before such 
retirement, an amount equal to five years accumulated deductions from his or her 
average salary during the last five years of service."  

I have endeavored to reconcile these two sections and construe them in order to arrive 
at the intent of the legislature. The first paragraph of Section 3-614 says:  

"Whenever any member of the Retirement Association, who has been a public 
employee and has paid regular monthly assessments to the Retirement Fund for a 
period of five (5) years, or more, and is under the superannuated retirement age, is 
found, after examination by one or more physicians selected by the Board, to have been 
permanently incapacitated, mentally or physically, by injuries sustained not intentionally 
self-inflicted while in the actual performance of duty, such member shall become entitled 



 

 

to the full retirement annuity for superannuation, the amount of the annuity to be 
determined by the number of years of service and rates as set forth in Section 13 of this 
Act."  

Under Section 3-614 a member of the association who becomes disabled, and who is 
under the superannuated retirement age, cannot retire on account of his disability by 
paying direct contributions or by paying the contributions in a lump sum, because 
Section 3-614 is not broad or specific enough.  

However, Section 3-618 specifically says:  

"Any employee who has paid into the Retirement Fund, either by deductions from salary 
or in a lump sum with interest, before such retirement, an amount equal to five years 
accumulated deductions from his or her average salary during the last five years of 
service."  

The important part here is: "either by deductions from salary or in a lump sum with 
interest," so the employee who wishes to pay in a lump sum, even though he does not 
have five years of service, can do so under the construction of this language. This 
plainly indicates that it is optional with the member of the association to elect whether to 
pay in a lump sum or pay monthly.  

Therefore, it is my opinion that a member of the association who becomes disabled, and 
who is under the superannuated retirement age, can retire on account of his disability 
by paying direct contributions to the fund for a period of five years, or to pay in a lump 
sum before the five years, if the amount is equivalent to five years of regular salary 
deductions.  


