
 

 

Opinion No. 51-5372  

June 12, 1951  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Honorable Floyd Santistevan Director, Teacher Retirement Department of 
Education Santa Fe, New Mexico  

{*50} This letter is in reply to your request of June 8th for an opinion on certain 
questions that have arisen relative to disability retirement.  

In case of a teacher or other employee retired for disability, under {*51} the terms of § 
55-1117, while the statute is silent on the question, it is my opinion that the State 
Teacher Retirement Board and the School Board or Board of Regents retiring such 
person have implied authority to determine whether such retired employee continues in 
a state of total disability so as to be legally entitled to receive any further allowance.  

In 59 C.J. 973, on the question of interpretation it states that:  

"A statutory grant of power or right carries with it, by implication, everything necessary 
to carry out that power or right and make it effectual and complete."  

Applying this to the immediate question, since § 55-1117 provides that persons retired 
thereunder "shall be entitled to receive, during the period of his total disability," an 
allowance based on service and salary, and since, under § 55-1121 N.M.S.A. the 
Retirement Board and the local school or institution authorities are responsible for the 
approval of warrants for the payment by county or institution treasurers of such 
retirement pay, it is my opinion that the board and the county or institution authorities 
necessarily have an implied authority to determine whether employees who have been 
retired for total disability continue in such disabled status. This is necessary so that such 
boards or authorities may know that they are legally exercising their authority in 
approving warrants for the payment of retirement funds to such persons.  

Having the authority to determine the status of a retired employee's disability, the board 
and school authorities, in my opinion, have the necessarily implied authority to employ 
reasonable means to determine the status of physical disability of these retired 
employees. This would include the requirement by the board that the employees submit 
themselves to medical examination, as well as permit the board to require these 
employees or teachers to themselves submit medical evidence of their physical 
condition.  

In reply to your second question, an examination of the statutes, particularly §§ 55-1117 
and 55-1114, reveal that while the school or institution authorities, with approval by the 
state retirement board, can retire an employee for total disability, there is, in § 55-1117, 
relating to disability retirements, no specific provision permitting them to call such 



 

 

persons from retirement back to active service, as is provided in the case of persons 
retired for age, by subsection (b) of § 55-1114 of the New Mexico Statutes Annotated. 
Such a provision as contained in the aforementioned sub-section of § 55-1114 cannot, 
by implication or interpretation, be read into § 55-1117, the section pertaining to 
disability retirement.  

In my opinion an employee who has been retired for total disability and then found to be 
no longer so disabled as to be entitled to any benefits is thenceforth not subject to the 
direction or jurisdiction of the retirement board or the local school or institution 
authorities.  

In reply to your third question it is my opinion that it is answered by an opinion of this 
office rendered December 11, 1945, numbered 4825, in which it was stated:  

"* * * after a teacher has retired, of course, the teacher would not be able to invoke the 
Teacher Tenure Law, Chapter 125, Laws of 1945. The two acts (the Tenure Law and 
the Retirement Law) are entirely inconsistent. The teacher is no longer an active 
employee but is merely on emeritus status and so would have no right to re-
employment."  

This 1945 opinion, while directed at a question concerning a teacher retired for age, 
applies equally to one retired for disability.  

{*52} In my opinion, when the board has determined that a teacher who has been 
retired for disability is no longer totally disabled, such teacher has no right to re-
employment under the Teacher Tenure Act.  


