
 

 

Opinion No. 51-5394  

July 24, 1951  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Miss Ethel Vanderburg Director, Budgets and Finance Department of Education 
Santa Fe, New Mexico  

{*83} I am in receipt of your letter of June 18 in which you ask for an opinion interpreting 
various provisions of the Public Employees Retirement Act and the Teachers 
Retirement Act. In particular, you mention that there are some professional employees 
who have entered your Department since August 1, 1947, and who have not been 
paying into the Public Employees Retirement fund. You state that your reason for 
exempting them has been that prior to their employment they were, and still are, 
covered by the Teachers Retirement {*84} Act. You ask whether or not these particular 
employees, who are former teachers, must join the Public Employees Retirement 
Association and pay into its fund.  

In my opinion, the employees you describe are "public employees" within the meaning 
of the Public Employees Retirement Act, and must therefore join the Association and 
pay into the Retirement fund.  

The meaning of "public employees", within the purview of the Public Employees 
Retirement Act, is contained in paragraph 2, § 3-1601, New Mexico Statutes Annotated, 
which reads as follows:  

"2. 'Public employee' shall mean any person, including elective officials, holding a state, 
conservancy district, municipal, city or county office in any capacity whatever whose 
salary is paid by warrant of the state, from the fees or income of any department, board, 
bureau or agency of the state, by a county, conservancy district, city or municipal 
warrant, or from fees or income of such county, conservancy district, city or 
municipality, excepting professors and instructors and employees in the 
educational institutions within the state, which have an established retirement plan 
for such employees, and excepting temporary employees, or those employed 
continuously for a period of less than one (1) year."  

A preliminary problem must be considered in connection with this definition. Is the State 
Department of Education, that is, its administrative office in Santa Fe, one of the 
"educational institutions within the state"? It is my opinion that it is not. 14 Words and 
Phrases, p.92, says: "An educational institution is one which teaches or improves its 
pupils; such as a school, seminary, college or educational establishment." Such a 
definition cannot be, of course, all-inclusive. A public library has been construed by 
some courts to be an educational institution, as have certain research centers. But I am 
of the opinion that an office such as yours, whose prime function is administrative, 
cannot be included in this definition.  



 

 

It is clear, therefore, that the professional employees you mention are "public 
employees" within the meaning of the statute. The fact that they were once teachers in 
some of the educational institutions of the state is beside the point. It has been 
suggested that the legislature in the enactment of § 3-1601, paragraph 2, overlooked 
the fact that employees of the State Department of Education, as well as teachers, are 
covered by the Teachers Retirement Act, and that it was intended to exempt them also 
from the Public Employees Retirement Act. It is true that in the interpretation of statutes, 
the legislative intent is the controlling factor. Accordingly, the primary rule of 
construction of statute is to ascertain and declare the intention of the legislature, and 
carry such intention into effect. However, a statute is not open to construction as a 
matter of course, but only where its language is ambiguous, or obscure in meaning, and 
will bear two or more constructions. In my opinion, § 3-1601, paragraph 2, is plain and 
unambiguous in meaning. Such a statute is to be applied, and not interpreted. See 50 
Am. Jur. 207. This being the case, the correction of a legislative oversight, if there be 
any oversight, is the task of subsequent legislative action and not a part of statutory 
interpretation.  

§ 3-1602 further makes it clear that the employees you speak of, having entered your 
Department subsequent to the first of August 1947, must join the Public Employees 
Retirement Association. This section reads, in part: "Membership in said Association 
shall be optional on the part of the present public employees but all new public 
employees shall become members of said Association by acceptance of employment." 
In my opinion, there is no doubt that the legislature in the enactment of this provision 
{*85} had the right to impose this condition of acceptance of employment. Furthermore § 
55-1118, N.M.S.A., relating to the Teachers Retirement Act, makes it clear that the 
legislature contemplated, and provided for, the case of one who would be protected by 
the Teachers Retirement Act and who might also be entitled to the benefits of other 
retirement legislation. This section reads as follows:  

"Effect of benefits under other state or national retirement or old age law. -- If any 
person retired under the provisions of this act (55-1114 -- 55-1118) shall also be entitled 
to benefits under any state or national retirement or old age benefit law, then the 
amount to be paid such person under this act (55-1114 -- 55-1118) shall be only the 
difference between the amount received under such other retirement or old age benefit 
law and the amount provided in this act (55-1114 -- 55-1118)."  

Finally, if any of the employees we are considering does not work for a sufficient period 
of time as a "public employee" (see § 3-1613, N.M.S.A.) so as to be entitled to the 
benefits of the Public Employees Retirement Act, he will receive a refund of the 
payments he has made into this Retirement fund.  

I hope that this opinion has answered all of your questions relative to this matter.  


