
 

 

Opinion No. 51-5403  

August 14, 1951  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Honorable Beatrice B. Roach Secretary of State Santa Fe, New Mexico  

{*105} This is in reply to your letter of August 13, in which you request an official 
interpretation of § 56-228 N.M.S.A, 1941, as that section applies to special elections.  

Section 56-401 N.M.S.A., 1941, the first section of our election code concerning 
elections on constitutional amendments, says that:  

"Such election shall be held and conducted in conformity with this act (chapter) insofar 
as the same is applicable."  

The act or chapter referred to in this section is Chap. 41 of the Laws of 1927, as 
amended, which comprises the greater part of our election code.  

Section 56-228 requires the furnishing of a list of registered voters by the County Clerks 
to the Secretary of State and, if they request them, to political party chairmen. A portion 
of § 56-401, quoted above, which requires that the general laws with respect to calling 
and conduct of elections be followed in special elections "where applicable" might well 
be taken to mean "where practical."  

It is my opinion that § 56-228 is not applicable to the calling and conduct of all special 
elections within the purview of § 56-401, for in all cases it is not practical nor necessary.  

The registration lists supplied to the Secretary of State are required as a practical matter 
for the purpose of making them available to the State Canvassing Board in the event of 
any contest. In a special election concerning only constitutional amendments there can 
be no contests. Under our code only an unsuccessful candidate for office may contest 
an election.  

Since the list of registrants can serve no useful purpose in connection with an election 
solely on constitutional amendments, it is my opinion that § 56-228 is neither practical 
nor applicable in such case.  

I trust that this will answer your inquiry fully.  


