
 

 

Opinion No. 51-5426  

September 18, 1951  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Hon. Paul A. Tackett District Attorney Second Judicial District County Court House 
Albuquerque, New Mexico  

{*131} You have asked this office if the Board of County Commissioners of Bernalillo 
County, in connection with the proposed construction of a hospital, may pay the salaries 
of payroll clerks who supervise the time and labor of workers upon the project. It 
appears that the salaries {*132} of such clerks would be paid out of the proceeds of a 
bond issue defraying the cost of construction of such hospital. It appears further that the 
County proposes to construct such hospital, purchasing all materials and paying for all 
labor, and paying a flat fee to a building or construction firm to supervise construction.  

The question arises whether the use of such funds to pay such payroll clerks would 
offend Section 9 of Article IX of the State Constitution. In an opinion, dated April 1, 
1949, this office informed you that Section 9 of Article IX of the Constitution did not 
prohibit the County from paying necessary attorney's fees incurred in connection with 
the issuance of such bonds. Such a power was held to be an implied power which is to 
be inferred from the general scope of the actual power to issue bonds.  

I am of the opinion that the constitutional provision does not prohibit the use of such 
funds to pay the salaries of payroll clerks, timekeepers, etc., of all workers upon the job 
if the County is actually doing the construction work itself and paying for the labor and 
materials on the project, no more than it would prohibit the payment of the costs of labor 
and material upon the job. This presupposes that the County is doing the work itself and 
since the employment of payroll clerks would be necessary, the expenditure of funds 
from the proceeds of the bond issue would be no less proper than the expenditure of 
those funds for the cost of work and materials purchased in connection with such 
project. Conversely, the use of such funds would be prohibited by the Constitution if the 
County is not actually constructing the building itself.  

Of necessity the County would be under an obligation to comply with the Public 
Purchases Act so far as the purchase of any materials is concerned.  

You next ask whether a contract, which was executed between the county 
commissioners and the lowest bidder, in response to advertising, soliciting bids for the 
construction of the hospital, which would provide for the construction of the hospital by 
the lowest bidder upon a "flat fee" basis whereby the County would pay for labor and 
materials, to be purchased by it, and pay a supervising fee to the builder fully complies 
with the Public Purchases Act, Chap. 6-401, et seq.  



 

 

It appears that in response to the advertising soliciting bids for the construction of the 
project, bids were obtained but that all of the bids were in excess of the monies 
available for the construction of the hospital. It appears that thereafter the Board of 
County Commissioners negotiated with the lowest bidder for the construction of the 
hospital upon the basis of paying it a flat fee to supervise the work under an 
arrangement whereby the County would purchase all materials and pay for all labor.  

The effect of accepting no bids for the project, as advertised, amounted to the same 
thing as rejecting all bids. The effect of then letting the contract to the lowest bidder, 
after negotiation, amounted to letting the contract for the construction of the hospital 
upon the basis of terms and specifications different than those contained in the 
advertisement soliciting bids for said construction or amounts to entering into a new 
contract for the construction involving the expenditure of more than $ 500 without 
competitive bidding. The first alternative, namely, that of letting the bid to the lowest 
bidder upon terms different than those contained in the advertising soliciting bids for the 
construction of the hospital is forbidden by Chap. 6-401 et seq., in particular § 404, 
N.M.S.A.  

Your attention is respectfully called to a statement appearing in 43 Am. Jur. 46, under 
the topic 'Departure from terms of advertised plans and specifications; modifying 
terms after bids are in.':  

{*133} "After bids have been made upon the basis of plans and specifications prepared 
by public authorities and given out to all interested bidders, no material or substantial 
change in any of the terms of such plans or specifications will be allowed without new 
advertisement giving all bidders opportunity to bid under the new plans and 
specifications. Public authorities cannot enter into a contract with the lowest bidder 
containing substantial provisions beneficial to him, not included in or contemplated in 
the terms and specifications on which bids were invited; the contract which they execute 
must be the contract offered to the lowest responsible bidder by advertisement, and any 
contract entered into, containing substantial provisions beneficial to the bidder which 
were not included in the specifications, is void. Any other course would prevent real 
competition, lead to favoritism and fraud, and defeat the purpose of the law in requiring 
contracts to be let upon bids made upon advertised specifications. A contract let upon 
the basis of anything else than the advertised plans and specifications would be one let 
without the competitive bidding which is necessary to give it validity."  

The second alternative, namely, letting a new contract for the construction of a building 
involving the expenditure of more than $ 500 is permissible without bidding only upon 
the purchasing agent, in this case, being the Board of County Commissioners of 
Bernalillo County, first securing the written approval of the State Board of Finance.  

I trust that this fully answers your inquiry.  


