
 

 

Opinion No. 51-5430  

September 26, 1951  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Mr. William J. Heck City Attorney Eunice, New Mexico  

{*136} This is in reply to your letter of September 25, 1951, requesting an opinion as to 
the authority of a school board to authorize the payment of or to pay in full an 
assessment against school property for paving to save payment of interest on such 
assessment.  

§ 14-3704, N.M.S.A., 1941, specifically gives authority to a board of education to pay for 
improvements such as the paving of streets which would enhance the value of school 
property. This section reads as follows:  

"Boards of regents, boards of trustees and other managing boards of educational and 
other public institutions of the state of New Mexico are specifically authorized at their 
discretion to make payment out of moneys available to them for that purpose for 
improvement or enhancement in value of the property involved (of) the installments of 
principal and interest due or to become due on any improvement project for which as 
municipal corporation in New Mexico has levied an assessment after due notice of 
intention to make such improvement and opportunity afforded to such institution to 
object and protest against the making of such improvement. Payments heretofore made 
by any such board are hereby validated and approved, provided such payments were 
justly due and for the benefit of such institution."  

This section definitely contemplates the payment by the school boards or other 
managerial boards whenever the assessment has been levied. In my opinion, the 
language "the installments of principal and interest due or to become due" does not 
restrict these boards to paying such assessments in installments or require that they 
pay interest.  

It is my opinion that boards of education, boards of regents and other managerial 
boards covered by this statute have full authority to make payment of the entire sum 
due under an assessment. Practical interpretation of the statute requires a finding that it 
contemplates such payment in full and does not require that the board forego the 
benefits of such payment to avoid payment of interest.  

The making of this payment prior to the completion of the paving work would not be in 
violation of § 7-107, N.M.S.A., 1941 Compilation, which requires that the payment of 
public funds be on the standard voucher form provided by the State Board of Finance 
and that the vouchers show the supplies furnished or the services rendered for which 
the payment is being made. The levying of an assessment by the appropriate municipal 
authority is in itself the creation of an indebtedness which the school board is obliged to 



 

 

pay. It is an obligation due and owing and it matters not that the goods or services for 
which payment is being made have not been rendered or delivered.  

I trust that this fully answers your inquiry.  


