
 

 

Opinion No. 51-5469  

December 21, 1951  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Leo C. de Baca, Chairman Phillip Ludi, Superintendent Carmen C. Gallegos, 
Secretary Las Vegas Town School Board Las Vegas, New Mexico  

{*180} This is in reply to your letter of December 4th directed to Honorable Jose E. 
Armijo, District Attorney, which Mr. Armijo has forwarded to this office for reply. In your 
letter you requested that he obtain the opinion of this office on four questions of concern 
to your Board and school officials.  

The first question was whether there is any legal authority in the State Board of 
Education which would empower it to order the closing of a high school. I assume this 
question to refer to the action of the State Board in ordering the closing of the Town of 
Las Vegas High School.  

"Administrative boards, commissions and officers have no common law powers, their 
powers are limited by the statutes creating them to those conferred expressly or by 
necessary or fair implication." 42 Am. Jur. 317.  

"It has been generally stated that it is the duty of school officers to administer the affairs 
of the corporation as directed by statute in the exercise of such power and authority as 
are vested in them. As in the case of school districts, such officers have no powers 
other than those conferred by the legislative act either expressly or by necessary 
implication, and doubtful claims of power are resolved against them." 47 Am.Jur. 324.  

In the light of the foregoing general rules of law, I have examined our New Mexico 
statutes thoroughly to determine what specific powers the State Board of Education 
may have been given by our Legislature which would empower it to order the closing of 
a particular school.  

Section 55-1901 of the N.M.S.A., 1941 Comp., makes it mandatory for the State Board 
of Education to make a survey annually in every county to determine the feasibility of 
making consolidations. This section sets forth also the requirement that when average 
daily attendance drops below certain minimums the children shall be transported to the 
nearest schools having facilities for them unless the Board shall find it uneconomical to 
so transport them or that facilities are not available for them. Since this section sets 
forth specific standards and conditions upon the exercise of this power to close schools, 
the board must not depart from those standards in making its determination.  

The State Board, under § 55-1903, is given power to consolidate school districts. The 
pertinent portion of that section reads:  



 

 

"* * * when the state board of education shall determine and make definite findings at 
the conclusion of any survey made under the provisions of this act (§§ 55-1901 -- 55-
1904) that substantial economies can be effected and the educational standards raised 
by the consolidation of any two (2) or more school districts, said board may order the 
consolidation of such districts."  

By necessary implication this statute gives the Board authority to order the closing of 
any school not needed after the ordering of a consolidation.  

Other than as set forth in the two statutes which I have cited I can find no authority in 
the State Board of Education to order the closing of a school.  

Your second question was whether the municipal Board of Education or the School 
Superintendent has the authority under the statutes {*181} to establish the Las Vegas 
High School again.  

Section 55-1001 N.M.S.A. 1941 Compilation states:  

"Any school district which may hereafter have twenty (20) or more eighth grade 
graduates enrolled for high school work, may establish and maintain a high school 
therein upon the filing of proper certificate with the secretary of the county board of 
education by the county school superintendent; Provided, however, that high schools 
establish at the time this act takes effect and having an average daily attendance of 
eight (8) or more regularly enrolled high school pupils may be maintained and budget 
allowances therefor shall be made."  

This section is clear as to what the conditions and terms for establishment of a high 
school must be. I can find no other enactment or provision of law which would 
controvert or in any way limit the authority to establish a high school as conferred by § 
55-1001. Should the number of eighth grade graduates in the municipal district enrolled 
for high school work be in accordance with the statutory requirement and provided that 
the Superintendent of Schools makes proper certification as required, the Municipal 
Board could, in my opinion, establish a high school.  

The third question which you ask was whether the State Board of Education will be 
required to furnish the students with textbooks should the Municipal Board re-establish 
the high school. The language of § 55-1709, which states "Said free text books shall be 
distributed to the children of this state attending schools in this state," is strong enough 
language to indicate that the Legislature intended that the State School Board be 
required to furnish all students with text books.  

Section 55-1706 gives the formula for establishing school book credits and provides that 
each school unit is to share in the total appropriation for text books in such proportion as 
the unit's average daily attendance bears to that for the whole state. Since the Las 
Vegas Town Schools text book credit would be based on the A.D.A. for all schools in 
the district a portion of that credit for text books would be directly attributable to the high 



 

 

school students. The Superintendent of Schools could requisition books for the high 
school students and the State Board would be required to supply them so long as the 
books requested were within the district's budget and in accordance with the required 
standards.  

Your final question was whether or not the State Board of Education would be required 
to consider the average daily attendance at your high school should it be reestablished 
in determining the amount to be distributed to San Miguel County from the State School 
Equalization Fund. Section 55-633 (a) N.M.S.A. 1941 Compilation states the formula for 
primary distribution and § 55-636 sets forth the formula for secondary distribution of the 
State School Equalization Fund. Both formulas call for a proportional distribution based 
on average daily attendance figures.  

Section 55-638 N.M.S.A. 1941 Compilation sets up the standards for reporting average 
daily attendance requiring that each District Superintendent report the attendance "of all 
schools under his supervision." The foregoing statutes concerning distribution of school 
funds are specific and leave nothing to the discretion of a school district board or to the 
State Board of Education.  

It is my opinion that the State Board of Education would have no choice but to consider 
the average daily attendance figures of all the public schools, including high schools, in 
calculating the sums to be distributed from the School Equalization Fund to San Miguel 
County and determining the sums to be distributed within the County to the various 
school districts.  

{*182} In summary it can be stated that in all fields of school administration the State 
Board is granted broad supervisory powers and it has necessarily implied authority in 
other matters affecting the schools. However, on the question of closing schools, since 
the Legislature has given them specific directive as to how and when this may be done 
there can be no presumption that there is any implied power in the Board to act other 
than as the statutes direct. The same is true as to the allocation of school funds and of 
school books.  

Where the Legislature has specifically directed them to act and prescribed formulas as 
to how they should act the State Board must comply and cannot go beyond the bounds 
of the statutes.  

I trust that the foregoing will answer your inquiries.  


