
 

 

Opinion No. 52-5538  

May 13, 1952  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Mrs. Beatrice B. Roach Secretary of State Santa Fe, New Mexico  

{*249} On April 7, 1952, you requested an opinion regarding the scope of the authority 
of Notaries Public in New Mexico, specifically as to our interpretation of Section 11-101 
of the New Mexico Statutes, Annotated, 1941 Compilation, which reads as follows:  

"11-101. Appointment -- Term -- Authority -- Qualifications. -- The governor shall appoint 
in each county in this state from the citizens of either sex, one (1) or more notaries 
public, who shall hold office for four (4) years unless sooner removed by the governor, 
each of whom shall have power and authority anywhere in the state to administer oaths, 
certify to acknowledgments, and perform all the other duties required of them by law; 
but a person to be eligible to such appointment must at the time of appointment have 
resided in the state at least one (1) year, and must be of the age of twenty-one (21) 
years or over, and must be a person of good moral character and competent to 
discharge the duties of the office, and these facts must be made to appear to the 
governor at the time of the application for appointment. (Laws 1909, Ch. 55, § 1; Code 
1915, § 3924; C. S. 1929, § 94-101.)"  

You will note that the language of the above quoted Section is mandatory and Notaries 
Public have power and authority to take oaths and acknowledgments of any instruments 
anywhere in the State of New Mexico. It is therefore my opinion that Notaries Public 
who qualify in one County of New Mexico can administer oaths, certify to 
acknowledgements and perform any other duties required of them by law anywhere in 
the State of New Mexico. However, if a Notary Public should change his residence from 
the County from which he has qualified as a Notary Public, he must, before performing 
any official act in the County to which he has removed himself, have his Bond, 
Commission and Oath of Office filed in the Office of the County Recorder, and upon 
request the Secretary of State will send by registered mail to {*250} the County 
Recorder those papers for record.  

Trusting that this fully answers your inquiry, I remain,  


