
 

 

Opinion No. 52-5547  

June 16, 1952  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Secretary of State State of New Mexico Santa Fe, New Mexico. Attention: Mr. Joe 
Clark  

{*259} On May 29, 1952, you requested an opinion of this office as to the exact meaning 
and scope of Section 56-817, N.M.S.A., 1941 Compilation, as amended.  

Section 56-817 reads as follows:  

"Vacancy existing after primary -- Method of filling. -- If after a primary election for any 
cause, including cases where there was no candidate for nomination after 
designation by convention, in the primary election, there shall be a vacancy in the 
list of candidates of a political party entitled to representation on the official ballot 
necessary to fill all the offices provided for by law at the ensuing general election, such 
vacancy may be filled by the political party committee of the state or county, as the case 
may be, by filing the name of its candidate for such office within twenty-five (25) days 
after such primary with the officer with whom nominating petitions are to be filed, and 
when so filed, the name shall be placed upon the official ballot for the ensuing general 
election as the party's candidate for such office. Any vacancy thereafter occurring may 
be filled in like manner by the party committee at any time before the official ballots are 
printed. If a vacancy occurs after the ballots are printed, the name of the person so 
selected as a candidate to fill such vacancy be placed on said ballot by pasting the 
printed name of such candidate so selected and filed over the name of the candidate 
whose vacancy he fills on the official ballot."  

{*260} In 1949, the Legislature of the State of New Mexico amended Section 56-817, 
Chap. 123, Session Laws of 1949, adding the words underlined above.  

In the case of State ex Rel. Van Schoyck v. Board of County Commissioners of Lincoln 
County et al., 46 N.M. 472, our Supreme Court construed the language of Sec. 56-817 
as it existed prior to the 1949 amendment. The Court ruled that vacancies in the political 
parties' lists of candidates could be filled in the manner prescribed by Sec. 56-817 only 
when the vacancies occurred by reason of some cause arising after the primary election 
other than the failure of any candidates to seek the office in the primary election. The 
language of the clause amending the section added by the 1949 Legislature, "including 
cases where there was no candidate for nomination after designation by convention, in 
the primary election," is parenthetical and in no way modifies or requires any different 
interpretation to be made of the language of the statute as it existed before such 
amendment.  



 

 

The basic language of the statute having been interpreted by our highest court, there 
can be no need for further inquiry.  

I trust that this will answer your inquiry fully.  


