
 

 

Opinion No. 52-5620  

December 15, 1952  

BY: JOE L. MARTINEZ, Attorney General  

TO: Mr. Charles B. Barker Assistant District Attorney Santa Fe, New Mexico  

{*332} This is in reply to your letter of November 26, 1952, in which you requested an 
opinion concerning payment of election officials called in for ballot recounts.  

Your question specifically was whether those election officials were entitled to pay and 
mileage when the recounts revealed minor errors or discrepancies obviously 
unintentional clerical mistakes.  

Section 56-619, N.M.S.A., 1941 Comp., reads as follows:  

"Any applicant for such recount upon applying therefor shall deposit with the clerk of the 
district court fifty dollars ($ 50.00) in cash or a sufficient surety bond in an amount equal 
to fifty dollars ($ 50.00) for each precinct or election district for which a recount is 
applied for as security for the payment of the costs and expenses of such recount, in 
case the original count be confirmed or the result of such recount is not sufficient to 
change the result of such original count. If it shall appear that error or fraud 
sufficient to change the result has been committed, then the costs and expenses 
of such recount shall be paid by the county upon warrant of the county clerk directed 
to the county treasurer and from the general fund of said county; but if no error or 
fraud shall appear sufficient to change such result, then the costs and expenses 
of such recount shall be paid by the applicant. Said costs shall consist of docket 
fee for filing application, mileage of the sheriff in serving summons and fees and 
mileage of election officers at the same {*333} rates allowed witnesses in civil 
actions, but if the recount shows that error or fraud has been committed by the 
election officers of any precinct or election district they shall not be entitled to such 
fees or mileage."  

I have underlined the particularly pertinent provisions of the statute.  

Section 56-615, applicable to recounts for statewide offices, has almost identical 
language to that contained in the statute quoted. This opinion is applicable to both 
statutes.  

In my opinion, when the legislature enacted the two provisions, it was their intention 
throughout to require the applicant for recount to bear the cost of the recount whenever 
the recount proved fruitless insofar as changing the outcome of the election.  

The language of the last phrase of the two sections, which states: " . . . if the recount 
shows that error or fraud has been committed by the election officers of any precinct or 



 

 

election district, they shall not be entitled to such fees and mileage," must be taken to 
carry with it the same requirement as to degree or extent for that "error or fraud" as set 
forth where that language is used previously in the same paragraph. "If it shall appear 
that error or fraud sufficient to change the result has been committed . . ." 
(underlining supplied) and ". . . if no error or fraud shall appear sufficient to change 
such result, then the costs and expenses shall be paid by the applicant." (underlining 
supplied.)  

The words "sufficient to change the result" must, by necessary implication, be added to 
the words of that last phrase also.  

Our State Supreme Court has ruled on what our legislature meant in our election laws 
when they used the words "sufficient to change the result." In the case of Reese v. 
Dempsey et al, 48 N.M. 485, 153 P. 2d 127, the Court held that "change the result" 
meant change the final outcome of the election so that the applicant on the final 
canvass after the recount received the most votes. The language of the Court was:  

"The result contemplated by the statute, as the majority view it, is not a determination of 
who got exactly how many votes . . . , but is controlled by answer to the query: 'Who has 
the plurality of votes and is entitled to the certificate?'"  

It is my opinion, in the case of a completed recount in which the returns have again 
been canvassed and in which the "result" has not been affected, the applicant for that 
recount must pay the costs as set forth in the statute. These being: " . . . docket fee for 
filing application, mileage of the sheriff in serving summons and fees and mileage of 
election officers at the same rate allowed witnesses in civil actions . . ."  

Witnesses are allowed the sum of one dollar ($ 1.00) per day and five (5 [cents]) per 
mile for each mile travelled according to Section 20-104, N.M.S.A., 1941 Comp.  

Payment of these fees may be enforced by actions in the name of those persons 
entitled to be paid, either against the applicant or his sureties. State v. Barker, 51 N.M. 
51, 178 P. 2d 401.  


