
 

 

Opinion No. 53-5640  

January 19, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Honorable Thomas P. Foy District Attorney Sixth Judicial District Silver City, New 
Mexico  

{*25} This is in answer to your request for an opinion upon what your County Treasurer 
should do with county warrants that are being held without the stamp "No Taxes 
Delinquent."  

Section 76-408 N.M.S.A., 1941 Comp., as amended, places the duty upon county 
treasurers to deduct from warrants presented to them for payment of taxes that are due, 
owing and delinquent. The preceding section, 76-407 N.M.S.A., 1941 Comp., provides 
that the clerk or other proper officer shall stamp that the warrant is subject to taxes, 
penalties and costs and include the term "Assignee". Under our negotiable instruments 
law this gives due notice to any holder of any such instrument that it is subject to 
conditional payment.  

In accordance with these two statutes and from Attorney General Opinions numbered 
549 and 336, it is the opinion of this office that presentation for payment is prerequisite 
to the duty of deducting the sums due. Presentation for payment would infer negotiation 
by the payee of the warrant.  

As a practical matter and after having discussed this matter with the Comptroller it is the 
opinion of this office that the County Treasurer, in cases where taxes are delinquent, 
may return warrants so indicating to the departments from which they were requested, 
with the recommendation that such departments notify the payees that they are holding 
the warrant for the reason that the records of the County Treasurer indicate taxes are 
delinquent and that to facilitate delivery and payment of the warrant the payee must 
either satisfy the taxes directly or may order the warrant applied to the delinquent taxes.  

In cases where the payees of warrants whose taxes appear to be delinquent do not 
respond to such notices and make no effort to either satisfy the taxes or to apply the 
warrant upon the taxes due, it is recommended that such warrants be returned to the 
board or commission that has ordered their issuance for their official action.  

It is the opinion of this office that the County Treasurer, without additional authority, 
cannot per se apply these sums upon taxes due.  

By: William J. Torrington  

Asst. Attorney General  


