
 

 

Opinion No. 53-5745  

April 27, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Dick Spurrier, Chairman Oil Conservation Commission Santa Fe, New Mexico  

{*147} We are in receipt of a request for an opinion concerning whether or not oil and 
gas lease brokers are subject to the provisions of § 51-3211, N.M.S.A., 1941 Comp., et 
seq., as amended.  

Section 51-3212 reads as follows:  

"51-3212. Definitions and exceptions. -- A real estate broker within the meaning of this 
act (§§ 51-3211 - 51-3228) is any person, firm, partnership, copartnership, association 
or corporation who for a salary, fee, commission or valuable consideration lists, sells or 
offers for sale, buys or offers to buy, or negotiates the purchase or sale or exchange of 
real estate, or who leases or offers to lease, or rents or offers for rent, any real estate or 
the improvements thereon for others, as a whole or partial vocation. The term 'real 
estate' as used in this act shall include leaseholds and other interests less than 
leaseholds.  

A real estate salesman within the meaning of this act is any person who for a 
compensation or valuable consideration is employed either directly or indirectly by a real 
estate broker, in the pursuance of his business, as a whole or partial vocation.  

The provisions of this act shall not apply to any person, copartnership, association or 
corporation, who as owner or lessor shall perform any of the acts aforesaid with 
reference to property owned or leased by them, or to the regular employees thereof, 
with respect to the property so owned or leased, where such acts are performed in the 
regular course of, or as incident to, the management of such property and the 
investments therein, nor shall the provisions of this act apply to persons acting as 
attorney-in-fact under a duly executed power of attorney from the owner authorizing the 
final consummation by performance of any contract for the sale, leasing or exchange of 
real estate, nor shall this act be construed to include in any way the services rendered 
by an attorney-at-law in the performance of his duties as such attorney-at-law; nor shall 
it be held to include, while acting as such, a receiver, trustee in bankruptcy, 
administrator or executor, or any person selling real estate under order of any court, nor 
to include a trustee acting under a trust agreement, deed of trust, or will, or the regular 
salaried employees thereof."  

I assume that your question is directed to the normal and usual oil and gas lease 
broker, and not one in a confidential relationship of attorney and client or operating 
under a power of attorney.  



 

 

There is nothing in this statute which indicates an intention to exclude brokers of oil and 
gas leases. You will note the last sentence of the first paragraph of the section set out 
above states the term real estate, as used in this act, shall include leaseholds and 
other interests less than leaseholds. This statement is in accord with the settled law in 
New Mexico. The Supreme Court has on many occasions defined an oil and gas lease 
as an interest in land. The statute and the sections of the real estate licensing laws 
include, specifically, all persons dealing in real estate with the express exception of 
those persons set out in the third paragraph of the section set out {*148} above.  

Therefore, it is the opinion of this office that oil and gas lease brokers, unless they are 
included in the persons specifically designated in the third paragraph of § 51-3212, 
N.M.S.A., 1941 Comp., are included in the provisions of this act and must become 
licensed as real estate brokers, as provided in § 51-3211 et seq.  

We sincerely hope that this answers your inquiry.  

By: Fred M. Standley  

Assist. Attorney General  


