
 

 

Opinion No. 53-5791  

July 29, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. F. S. Merriau City Attorney Raton, New Mexico  

{*198} This is in reply to your letter of July 17, 1953, in which you request advice from 
this office as to the interpretation of the provisions of Chapter 162, Laws of 1953, known 
as the State Retirement Act, and as to the city's liability to pay their retirement 
contributions.  

Since this question affects several cities in the State, we have decided to give you a 
formal opinion on the questions requested by you in your letter of July 17th. Your first 
question is: Does the City of Raton come under the new retirement act which is Chapter 
162 Laws of 1953? Under Chapter 174 of the Laws of 1949 the City of Raton 
automatically {*199} became a member of the Retirement Association by its failure to 
exempt itself.  

In Section 2 of the new Act, under the heading of Retirement Association and 
Retirement Board, is found the following:  

"(1) The Public Employees' Retirement Association of New Mexico established by 
Chapter 167, Laws of 1947, as amended by Chapter 174, Laws of 1949, and since 
maintained and now existing pursuant to said Act, is hereby designated and continued 
as the Association for the purpose of this Act, including except as otherwise expressly 
provided herein, the continuing of existing membership, rights, service credits, funds, 
powers and obligations."  

On page 10 of the Public Employees' Retirement Act under Sections 5 and 6 is found 
the following:  

"5.1 All public employers, as defined in Section 1, shall be affiliated public employers, 
except as otherwise provided in this section.  

"5.2 (1) Any municipality which exempted itself from becoming an affiliated public 
employer under the provisions of Chapter 167, Laws of 1947, as amended by Chapter 
174, Laws of 1949, shall continue to be exempt under this Act.  

"5.2 (2) Any incorporated city, town or village in New Mexico, having a population of less 
than 2000 persons according to United States Census is hereby exempt from becoming 
an affiliated Public employer; provided that when any such municipality attains a 
population of 2000 persons according to United States Census it may exempt itself from 
becoming an affiliated public employer, at any time within a year, by resolution or 



 

 

ordinance adopted by its governing body and filing a copy of such resolution or 
ordinance with the Retirement Board within thirty days after the date of adoption thereof.  

"5.3 (3) Any public employer that has exempted itself, or is exempt from becoming an 
affiliated public employer, the said public employer may, at any time, by resolution or 
ordinance adopted by its governing body, become an affiliated public employer effective 
at such time as is mutually agreeable between the said public employer and the 
Retirement Board.  

"6.1 Except as provided in Section 6.2 all employees of an affiliated public employer 
shall become members of the Association beginning with the date their public employer 
became an affiliated public employer shall become a member of the Association upon 
his written application filed with the Retirement Board.  

"6.2 Any employee in the service of an affiliated public employer at the time of affiliation 
of such public employer with the Retirement Association may exempt himself from 
membership in the Association by filing with his City Treasurer, County Treasurer or 
department head, as the case may be, a written application for exemption, and a copy 
of the same being filed with the Retirement Board within 90 days from the date of such 
affiliation. The Retirement Board may exempt from membership employees in 
occupational {*200} classifications of a part-time, temporary, seasonal or casual nature."  

In view of the above quoted sections, coupled with the fact that the City of Raton under 
the old law, Chapter 174 New Mexico Session Laws of 1949, was a member of the 
Association, it is the opinion of this office that the City of Raton is a member of the 
Retirement Association under the new law and all the employees which were members 
under the old law are members of the Association under the new law, except those 36 
employees which you mention in your letter, who are temporary employees and paid on 
an hourly basis.  

It is our further opinion that the street employees who have requested now to come 
under the Act are entitled to membership in the Association, and the City may be liable 
for the matching contributions under the law which has been increased to 5% under the 
new law instead of 3 1/2%.  

Your last question is whether or not the City would be liable if they fail to contribute and 
match the contributions of the employees who are members of the Association, 
including old and new members. The Municipal Board should include the amount 
needed to match these contributions in its budget since the city is liable.  

Trusting that this fully answers your inquiries, I remain  

By: Hilario Rubio  

Assist. Attorney General  


