
 

 

Opinion No. 53-5801  

August 20, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Floyd Santistevan Director State Education Retirement Santa Fe, New Mexico  

{*209} This will acknowledge receipt of your letter of August 13, 1953, in which you 
request the opinion of this office as to whether the State Teacher Retirement Board can 
allow credit under Section 55-1114 (a) to an honorably discharged serviceman who 
presents evidence of having served in the armed forces as a technical instructor to train 
other technical supply instructors in states outside of New Mexico. The above cited 
section provides in part as follows:  

"* * * (Provided that in either case, that half credit may be given for not more than ten 
(10) years of educational service in other states prior to serving in New Mexico) and that 
full time credit may be given to all persons with prior educational service in New Mexico 
for time served in the armed forces of the United States who re-enter educational 
service in this state after honorable discharge from the armed service of the United 
States. * * *"  

It is clear from the above quoted provision that the Legislature did not contemplate the 
allowance of credit for service in the armed forces per se unless the person had prior 
educational service in the State of New Mexico before entering the armed forces. The 
question then is whether the type of services rendered by the particular applicant may 
be considered "educational service in other states." In this connection, Section 55-1114 
permits retirement of persons who have been employed "in the public schools, or in said 
institutions or departments, or in a combination of such services. * * *" The provision 
relative to educational service in other states immediately follows this provision.  

It is the opinion of this office that the educational service in other states referred to, must 
be limited to service in the public schools or the equivalent in other states of the 
institutions or departments specifically mentioned in the first paragraph of Section 55-
1114, and that military service is not to be considered as educational service in other 
states.  

By: Walter R. Kegel  

Assist. Attorney General  


