
 

 

Opinion No. 53-5849  

December 1, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Edward M. Hartman State Comptroller State Capitol Building Santa Fe, New 
Mexico  

{*268} In your letter dated November 18, 1953, you refer to § 76-745 regarding the 
disposition of proceeds of tax sales distributed by the Tax Commission to the various 
county treasurers. You ask two questions as follows:  

1. If the county commissioners request approval of this office for the use of the total 
proceeds, less the state's share, for payment of outstanding claims of the county, have 
the provisions of § 76-745 been complied with?  

2. Would a municipality have a legal basis for making claim for its portion of the 
proceeds based on current distribution rates if the monies have already been used to 
pay claims of the county?  

§ 76-745, 1941 Compilation, was amended by § 43, Ch. 160, L. 1953 and the portion of 
this section in which you are interested now reads:  

"If there be any outstanding and unpaid accounts against any county or school district 
funds for any year or years prior to the current year, the state comptroller may order the 
money, which would have been credited to current funds hereunder, to be credited to 
the proper funds for such prior year or years in sufficient amount, if available, to pay 
such outstanding and unpaid accounts; Provided, however, that nothing herein shall be 
construed so as to permit any violation of the Bateman Act."  

For your information I am enclosing a copy of Opinion No. 4891 in which it was held that 
since the portion of the section involved does not mention municipalities, proceeds of 
the sales of property deeded to the State for delinquent taxes may not be used to pay 
outstanding accounts of municipalities.  

It is to be noted, however, that the 1953 amendment does not authorize use of the 
proceeds for payment of the outstanding claims of the county or school district so as to 
permit any violation of the Bateman Act, §§ 7-607 -- 7-613, 1941 Compilation.  

Specifically answering your first question, if the county commissioners request approval 
of your office for the use of the total proceeds, less the state's share, for payment of 
outstanding claims of the county and if payment of such claims does not violate the 
Bateman Act, and your approval for use of the proceeds for that purpose is given, then 
the provisions of the section, as amended, have been complied with.  



 

 

Under the Bateman Act, if the outstanding claims are within the budget of the county, or 
school district, or if a judgment has been obtained based upon such claims, then 
approval of use of the proceeds to pay such claims would not violate the Bateman Act.  

Answering your second question, since municipalities are only entitled to a distribution 
of their portion of the proceeds of such tax sales which are not needed to pay 
outstanding indebtedness of the county and school district, such municipality would 
have no legal basis for making a claim for a portion of the proceeds based on current 
distribution rate; in instances where monies have already been used to pay claims of 
the county with your approval.  

By: C. C. McCulloh  

Assist. Attorney General  


