
 

 

Opinion No. 53-5834  

October 30, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: W. F. Wyman, Comptroller New Mexico College of Agriculture and Mechanic Arts 
State College, New Mexico  

{*252} This will acknowledge receipt of your letter of October 19, 1953 in which you 
request our opinion on several matters involving an interpretation of §§ 55-2701 (1) -- 
55-2713, 1941 Compilation, Pocket Supplement.  

You first ask whether the College has a right to pledge a portion of tuition fees assessed 
students as additional security for the repayment of building and improvement bonds to 
be issued to construct dormitories under the authority of the above mentioned statutes. 
Section 55-2701 (1) authorizes the Board of Regents  

". . . to impose and collect such fees from all or specific classes of students in 
attendance thereat as it may consider desirable to impose and collect for the use or 
availability or both of such building or buildings, or such facilities, and the proceeds of all 
such student fees shall be considered income and revenues derived from the operation 
of such building or buildings or facilities for all purposes of this act."  

In contrast with the type of fee above mentioned, "tuition" is defined as follows in 
Webster's New International Dictionary, Second Edition:  

"The price of, or payment for, instruction."  

It is our opinion that the legislature had in mind the assessment of a specific fee for the 
use of certain buildings in the enactment of § 55-2701 (1) and did not authorize the 
pledge of a portion of receipts collected from all students for general instruction 
purposes. This conclusion is supported by a reading of § 55-2707 which requires 
separate records to be kept of all income and revenues from the building, and further 
provides that none of said income shall be used except for maintenance of the buildings 
and for debt service. Furthermore, § 55-2703 limits pledge of revenues to the net 
income from the facilities.  

Thus, only income from the facilities can be pledged, and once pledged can be used for 
no other purpose, except maintenance of the buildings. The additional fees authorized 
by § 55-2701 (1) are defined as income, but tuition is not defined as income, and cannot 
be considered as the type of fee contemplated by this section.  

You next ask whether the Board of Regents may assess an additional fee to be 
denominated as a building fee, receipts of which are to be pledged for the payment of 
the bonds. This type of fee is specifically authorized by the above quoted portion of § 



 

 

55-2701 (1), and may be assessed against all students if the Board of Regents so 
desires, since the fee is for the availability as well as the use of the facility.  

You next ask whether the College has the right to pledge the net income for other 
income producing properties as additional security if such income has not already been 
pledged. This is specifically authorized by § 55-2713. Such buildings may not be 
mortgaged, but only the income pledged. This is in contrast to the buildings, for the 
construction of which the borrowed money is to be used, which may be mortgaged 
under {*253} the terms of § 55-2711. In connection with this portion of your request, 
your attention is directed to the portion of § 55-2713 prohibiting the pledge of revenues 
from facilities  

". . . already in existence, the revenues from which have not theretofore been pledged 
as security for bonds then outstanding."  

We feel that under this provision it is very doubtful that the College could pledge 
revenues to be collected after the maturity date of present bonds on the income 
because there is no assurance that those bonds will, of necessity, be paid on the date 
prescribed, and all revenues until the bonds are actually paid are pledged as security.  

You last ask whether the College has the right to pledge unpledged income from its 
lands and permanent funds as additional security for the proposed issue. Although the 
Legislature could have given you this authority had it so desired, a reading of the 
statutes under which you propose to issue the bonds indicates that you have no such 
authority.  

We trust the foregoing will be of assistance to you.  

By: Walter R. Kegel  

Assist. Attorney General  


