
 

 

Opinion No. 53-5855  

December 3, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Honorable Patrick F. Hanagan District Attorney Fifth Judicial District Roswell, New 
Mexico  

{*277} Your letter of November 18, 1953, in which you ask for an interpretation of § 61-
1014, 1941 Compilation, which pertains to the hours of sale of alcoholic beverages and 
in which you ask for the interpretation of this office regarding the phrase "deliver and 
permit the consumption of alcoholic beverages on their licensed premises" has been 
received.  

{*278} Our first reactions upon reading your request and the statutes were that the 
statute was quite clear. That is, that to permit the consumption of alcoholic beverages 
upon the licensed premises meant exactly what it said and that doing so would be 
illegal. However, we did feel that we should make a thorough search to determine if 
there had been any judicial interpretation of a similar phrase in this state, or any other 
state, by a court of record. Such a search was made to no avail. Evidently no other state 
has a similar phrase in its statute which has ever been interpreted by a Court of record.  

Frankly it is our opinion that the phrase lends itself to but one interpretation. That is, that 
if the licensee permits the consumption of alcoholic beverages upon his licensed 
premises during illegal hours that he is acting contrary to the statute. Generally 
speaking, the work "permit" means "knowingly permit" and if the licensee knows that 
alcoholic beverages are being consumed upon his licensed premises during illegal 
hours then he would, in our opinion, be permitting it and thus violating the statute. It is 
our opinion that to be a violation of this statute, the licensee must not only knowingly 
permit the consumption but that said consumption must be upon his licensed premises. 
If both of these factors exist then the licensee would be in violation of § 61-1014, 
N.M.S.A., 1941 Compilation.  

I sincerely hope this answers fully the questions which you inquired about in your 
correspondence.  


