
 

 

Opinion No. 53-5847  

November 19, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Fred R. Sweet, Comptroller New Mexico Institute of Mining & Technology Campus 
Station Socorro, New Mexico  

{*266} In your letter dated November 9, 1953, you inquire whether new construction on 
campuses of State institutions, located within a municipality, are subject to local building 
codes and whether it is necessary to secure a building permit from the municipality for 
such construction.  

In the absence of a statute specifically authorizing municipalities to regulate 
construction of buildings of the State, or State institutions, located within the 
municipalities, such power does not exist in the municipality. The general rule 
concerning this matter is stated in 9 Am. Jur., Building, § 6, at p. 202, as follows:  

"However, the legislative grant of police powers to a municipal corporation will not be 
deemed a cession of the Legislature's prerogative to govern for itself the institutions of 
the State which may be located within such municipality, unless it may be correctly 
garnered from the later act that such was the legislative intent."  

Although there is some conflict of authorities concerning the power of municipalities to 
enforce building regulations against property belonging to counties and school districts 
located within the municipality, the authorities seem to be uniform in support of the 
foregoing general statement. In this connection, see Milwaukee vs. McGregor, 140 Wis. 
351, 21 NW 642; Kentucky Institute vs. Louisville, 123 Ky. 767, 97 SW 402, 8 LRA (NS) 
553; Charleston v. Southwestern Construction Company (W. Va.) 64 SE 2d 676. See 
also 31 A.L.R. 450.  

I fail to find any language showing a delegation of power to municipalities to regulate 
construction of State buildings located within municipalities under the building and 
zoning regulations contained in §§ 14-2501 -- 14-2518, inclusive, of the 1941 
Compilation. § 14-2517, providing for enforcement of the municipal regulations, 
declares a violation of the Act to be a misdemeanor punishable by fine or imprisonment, 
or both, and it would seem clear that the Act was not intended to authorize 
municipalities to regulate buildings or the construction thereof by State institutions 
regardless of the fact that such buildings are located within the municipal limits.  

For the above reasons, it is our opinion that a State institution is not required to obtain a 
building permit from the local municipality nor is it subject to the building regulations of 
the municipality in which the State building may be located.  

By: C. C. McCulloh  



 

 

Assist. Attorney General  


