
 

 

Opinion No. 53-5871  

December 15, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: J. Leon Miller, Director Income Tax Division Bureau of Revenue Santa Fe, New 
Mexico  

{*299} In your letter dated December 8, 1953, you state that certain changes in the 
accounting system of income tax liability and receipts are being considered. 
Consideration is being given to the idea of consolidating the income tax liability of each 
taxpayer irrespective of year, or years, {*300} upon one large card and to discontinue 
the issuance of receipts on payments that are made by check or money-order. You 
inquire whether such proposed changes could legally be made.  

It is my understanding that in prior years and at the present time cards are prepared for 
each taxpayer showing the income tax liability for each year and that the cards 
constitute the tax roll for the year involved. It is also my understanding that in the past 
and at the present time your office issues a receipt to the taxpayer showing the amount 
of income taxes paid upon each year's liability.  

§ 76-1241, 1941 Compilation, provides that an income tax roll shall be prepared 
annually in such form as will disclose the name and address of each person liable to 
such taxes, together with the amount of the same and based upon such tax roll, the 
taxes shall be collected as shown thereon and receipts therefor shall be issued. There 
seems to be no question but that the statute contemplates that income tax rolls shall be 
prepared for each year and no provision is made for consolidating the income tax 
liability of taxpayers for several years on one tax roll.  

In connection with property taxes, the county assessors in the past have been required 
to prepare tax rolls annually showing the name of the taxpayer and description of the 
property and the amount of the taxes levied for that year. It is noted that the Legislature 
felt a law to be necessary to authorize a different type of tax roll in connection with taxes 
upon real property as shown by Ch. 153, Laws, 1953, in which the unit tax system is 
authorized for real property. Tax rolls and record cards for this purpose are authorized 
to cover a period of not less than ten years. Since the requirement for annual tax rolls 
previously existed as to real property taxes and the Legislature deemed a change in the 
law necessary in order to authorize tax rolls which consolidate taxes for more than one 
year and since the income tax law specifically provides for an annual tax roll as to 
income tax liability, it is our opinion that the plan under consideration for consolidating 
taxes for more than one year would not be valid under the existing law.  

Concerning the proposition of discontinuing the issuance of receipts on payments that 
are made by check or money order, the income tax statute above mentioned requires 
receipts to be issued upon payments of tax liability as shown by each year's tax roll. The 



 

 

question then seems to be whether merely endorsing or validating a check or money 
order is sufficient to constitute the same as a receipt. The common definition of a receipt 
is that: "It is a written admission or acknowledgment by the person signing it or for 
whom it is signed, that such person has received from another person a sum of money 
or other thing of value." A check which is endorsed and stamped paid has been held to 
constitute a receipt, however, the endorsement of a check alone does not constitute a 
receipt and payment by the bank is a necessary part of the procedure before the check 
becomes a receipt. The same probably would be true in connection with a money order 
although the only evidence the taxpayer would have in the case of a money order would 
be the stub rather than the returned order shown to be paid. The Division, in accepting a 
check or money order and endorsing the same, does not return such instrument to the 
taxpayer but forwards the same to the bank for collection and therefore at the time 
{*301} of payment the taxpayer would have no receipt whatever for the payment made. 
It is therefore our opinion that no change in the present system of issuing receipts upon 
payment for each year's taxes should be made and that the taxpayer could demand and 
require the Division to issue a receipt to him upon payment of the taxes. This is another 
matter that will require legislative action to enable the proposed changes being 
considered.  

By: C. C. McCulloh  

Assist. Attorney General  


