
 

 

Opinion No. 53-5872  

December 15, 1953  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Beatrice B. Roach Secretary of State Santa Fe, New Mexico  

{*301} In your letter dated December 9, 1953, you referred to the voting machine law 
which requires the voting machines to remain locked for thirty-one (31) days after the 
holding of any election at which such machines are used. You inquire whether this 
provision would prevent the use of voting machines in the coming municipal elections to 
be held on April 6, 1954, in view of the fact that the primary elections are to be held on 
May 4, 1954.  

§ 56-384, 1941 Comp., p.s., provides as follows:  

"The voting machine shall remain locked against voting for a period of thirty-one (31) 
days and then shall have the seal broken only on the order of a district judge having 
jurisdiction in the county, such order to be entered on the minutes of the district court of 
that county, and if in the opinion of such district judge contest is likely to develop, shall 
remain locked for such time as the district judge may direct; provided, however, such 
time shall not be for a period of time that will interfere with or prohibit the use of such 
machines in a subsequent election. Except, that on the order of any court of competent 
jurisdiction or on the order of any legislative body the seal may be broken for the 
purpose of proper investigation and when such investigation is completed, the machine 
shall again be sealed and across the envelope containing the keys shall be written the 
signature of the persons or person having broken same. Irregular ballots shall be 
preserved in the same manner and for the same length of time as now provided by low 
for other ballots."  

It is noted that the proviso authorizes the district judge to shorten the time beyond thirty-
one (31) days in which voting machines shall be locked but this section does not 
authorize district judges or anyone else to clear voting machines within the thirty-one 
(31) days period.  

§ 56-366, 1941 Comp., p.s., authorizes county commissioners in any county to adopt for 
use in all elections, in one or more precincts within the county, voting machines 
approved by the State Voting Machine Committee and provides that after such 
adoption, such voting machines shall be used at any and all elections and primary 
elections, municipal, county, {*302} district or state held in that county or any part 
thereof and designated for voting by machines. This language would seem to be 
mandatory and require that voting machines be used in municipal elections after they 
have been adopted for use by county commissioners in areas within a municipality. 
However, § 56-368, 1941 Comp., p.s., merely authorizes county commissioners to 
lease to other political subdivisions, such as municipalities, voting machines which are 



 

 

to be used in elections within such political subdivisions. Since this section does not 
make it mandatory that the county lease county voting machines to municipalities, it 
appears that it is not absolutely mandatory that such machines be used. From an 
examination of the entire voting machine law, and the sections above mentioned 
specifically, it is our opinion that unless and until the Legislature sees fit to change the 
law, county voting machines may not be used in the coming municipal election if they 
are intended to be used in the following primary election, which is set for a date less 
than thirty-one (31) days after the municipal elections. Even though it were held that 
such machines could be used, under the circumstances the county commissioners 
would be taking a risk of being unable to use the machines in the following primary in 
the event a contest in the municipal elections should develop which would necessitate 
keeping the machines intact until the contest had been ended or the machines ordered 
cleared by the Judge after the thirty-one (31) day period.  

Difficulty may arise from the use of ballot boxes owned by the counties, in municipal 
elections, due to the provisions of § 14-1305, 1941 Comp., which provides that the 
ballot boxes and ballots therein contained shall be preserved as county clerks are now 
required to preserve the same. Under the general election laws, county clerks are 
required to preserve the ballot boxes and ballots intact for a period of seventy-five (75) 
days after completion of the State Canvass. Since this municipal law requires city clerks 
to preserve ballot boxes and ballots for the same period, any ballot boxes which are 
used in a municipal election would not be available for use in the primary following in 
less than seventy-five (75) days. It is, therefore, apparent that municipalities must obtain 
their own voting machines or ballot boxes or else obtain ballot boxes from counties 
which will not be needed in the primary election.  

By: C. C. McCulloh  

Assist. Attorney General  


