
 

 

Opinion No. 54-5898  

February 3, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. E. P. Corcoran Plumbing Engineer State Plumbing Administrative Board 307 
Lead Avenue, S.W. Albuquerque, New Mexico  

{*335} Receipt is acknowledged of your letter dated January 9, 1954, in which you 
request an opinion as to whether or not there is a limit under the present law limiting the 
amount of work that can be done by a state employed maintenance man, as far as 
plumbing is concerned. Your question, in other words is whether or not a maintenance 
man can make actual installations in a state owned institution or is he limited to 
maintenance and repair work only.  

I believe that Section 51-3011 of the 1941 Compilation, p.s., answers your question, 
together with Section 51-3013 of the 1941 Compilation, p.s., The pertinent part of 
Section 51-3011 of the 1941 Compilation, p.s., reads as follows:  

"Before any plumbing or fixtures shall be installed, altered, repaired or renovated within 
or on any building, structure or premises, publicly or privately owned, a permit therefor 
shall be secured from the plumbing inspector in whose jurisdiction such installation, 
alteration, repairs or renovation is to be made, except as provided in Sec-2 (§ 51-3002) 
of this act and except that no permit shall be required to execute any of the following 
classes of work:  

(a) Minor repair work, the replacement {*336} or repair of faucets, taps and jets, or the 
connection of portable equipment to suitable connections or inlets which have been 
permanently installed.  

(b) The installation of temporary fixtures or devices for testing fixtures, equipment or 
apparatus.  

"Application for such permit, describing the work to be done, shall be made to the 
plumbing inspector by the person, firm, partnership or corporation installing, altering, 
repairing or renovating same. Specifications and plans necessary to determine if the 
installation, alteration, repair or renovation as described will be in conformity with the 
requirements of the statutes of the State of New Mexico, the orders, rules and 
regulations of the board and all applicable local ordinances and regulations shall 
accompany the application. If it shall be found that the installation, alteration, repairs or 
renovation will conform with all legal requirements, a permit for such installation, 
alteration, repairs or renovation shall be issued.  



 

 

"No deviation shall be made from the installation, alteration, repairs or renovation 
described in the permit without the written approval of the plumbing inspector who has 
jurisdiction."  

It is very clear from the language of this statute that a permit is not required for minor 
repair work, the replacement or repair of faucets, taps and jets, or the connection of 
portable equipment to suitable connections or inlets which have been permanently 
installed, or the installation of temporary fixtures or devices for testing fixtures, 
equipment or apparatus. However, the installation of any new plumbing, which is not 
what you call minor work, replacement or a repair of a temporary nature has to be done 
by a licensed plumber.  

Section 51-303, N.M.S.A., 1941 Compilation, p.s., provides as follows:  

"Upon the completion of any installation, alteration, repair or renovation of any plumbing 
or fixtures which has been made under a permit, other than an annual permit, it shall be 
the duty of the licensee installing, altering, repairing or renovating same to notify the 
plumbing inspector having jurisdiction, who shall inspect the work within a reasonable 
time.  

"Where the inspector finds the installation, alteration, repairs or renovation to be in 
conformity with orders, rules and regulations of the board and all ordinances applying to 
the installation, he shall issue to the person, member or agent of the firm, partnership or 
corporation that made the installation, alteration, repairs or renovation a certificate of 
approval, authorizing the use of same and connection to the supply of water, gas, oil, air 
or to the sewage disposal system, and shall send written notice of such authorization to 
the agency which supplies the water, gas, oil, air or sewage service.  

"When a certificate of approval is issued authorizing the connection and use of 
temporary work, such certificate shall be issued to expire at a time to be stated therein, 
and shall be revocable by the plumbing inspector issuing same at any time for cause.  

"At regular intervals, the plumbing {*337} inspector having jurisdiction shall visit all 
buildings and premises where work may be done under annual permits and shall 
inspect all plumbing installed under such permits since the date of his last previous 
inspection. The plumbing inspector shall issue a certificate of approval for such work as 
is found to be in conformity with the orders, rules and regulations of the board, after 
payment of any required fees.  

"If, upon inspection any installation, alteration, repairs or renovations is found to not be 
fully in conformity with the provisions of this act, the orders, rules and regulations of the 
board, the plumbing inspector making the inspection shall at once forward to the person 
or member or agent of the firm, partnership or corporation making the installation a 
written notice stating the defects that have been found to exist, with orders to correct 
these defects at once.  



 

 

"Every deputy state plumbing inspector shall, not later than the third day of each month, 
make a report to the board of all inspections made and certificates of approval issued by 
him during the preceding month."  

From the language of the above quoted statute, if any maintenance man in a new 
building is doing plumbing work, upon the completion of any such plumbing work, the 
inspection of such work can be made and the inspector could refuse to approve such 
installation because of the work being done by a non-licensed plumber as provided by 
law, and proceed to give notice to such board governing said public building stating the 
defects that have been found to exist, with orders to correct these defects at once.  

It is therefore the opinion of this office that under the above quoted statutes, a 
maintenance man working for a public or private institution, is limited as herein before 
explained, to do the kind of work that can be done for said public or private institution, 
and that installations have to be made by a licensed plumber and only by a licensed 
plumber.  

Trusting that this fully answers your inquiries, I remain,  

By: Hilario Rubio  

Assist. Attorney General  


