
 

 

Opinion No. 54-5901  

February 10, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: C. G. Stillinger, M.D. Superintendent New Mexico State Hospital Las Vegas, New 
Mexico  

{*341} Receipt is acknowledged of your letter dated January 23, 1954, requesting an 
opinion on three different questions based on Chapter 182, Section 11 of the 1951 New 
Mexico Session Laws, in connection with patients who are out of the hospital on 
convalescent leave status. Your first question is: "What is the Hospital's responsibility 
for patients who have moved out of the State?"  

Section 11, of Chapter 182 of the 1953 New Mexico Session Laws reads as follows:  

"a. The head of a hospital may release an improved patient on convalescent status 
when he believes that such release is in the best interests of the patient. Release on 
convalescent status shall include provisions for continuing responsibility to and by the 
hospital. Prior to the end of a year on convalescent status, and not less frequently than 
annually thereafter, the head of the hospital shall re-examine the facts relating to the 
hospitalization of the patient on convalescent status and, if he determines that in view of 
the condition of the patient, hospitalization is no longer necessary, he shall discharge 
the patient.  

"b. Prior to such discharge, the head of the hospital from which the patient is given 
convalescent status may at any time readmit the patient. If there is reason to believe 
that it is to the best interests of the patient to be rehospitalized, the head of the hospital 
may issue an order for the immediate rehospitalization of the patient. Such an order, if 
not voluntarily complied with, shall, upon the endorsement by a judge of the district 
court of the county in which the patient is resident or present, authorize any health 
or police officer to take the patient into custody and transport him to the hospital." 
(Emphasis supplied)  

It is the opinion of this office that as soon as a patient removes himself or herself from 
the jurisdiction of the State of New Mexico, and goes into another jurisdiction, the 
hospital loses control and jurisdiction over said patient or patients for the reason that the 
Board would not have any jurisdiction, say in Colorado, or in any other State of the 
Union. If the patient or patients refuse to come back to the hospital when ordered by the 
hospital, there is nothing that the hospital authorities can do about compelling said 
patient or patients to return to the hospital.  

It is suggested that in order to clear the records of the hospital in such cases where a 
patient refuses to return to the hospital, and who has gone to another state, the record 



 

 

should show that the case is closed, and the State refusing to honor the order, charged 
with the responsibility of said patient.  

Your second question is: "What is the hospital's responsibility for patients who have 
moved about and can no longer be located?"  

It is the opinion of this office that from our interpretation of the language of the above 
quoted statute, {*342} the hospital still maintains and has jurisdiction of every patient 
that is released as an improved patient on convalescent status as long as he is within 
the jurisdiction of the State of New Mexico, and if said patient refuses to return when 
ordered by the hospital, the hospital after having said order endorsed by the Judge of 
the District Court of the County in which the patient is resident or present, can compel 
the patient to return to the hospital, if he can be located.  

Your third question is: "Can the hospital legally discharge such patients under the 
provision of Chapter 37, even though, from the facts of the case, future hospitalization 
may be necessary?"  

It is the opinion of this office that as long as the patient or patients are not discharged 
and future hospitalization of patients may be necessary, they may not be legally 
discharged as one of the conditions for their discharge, from the specific language of 
the above quoted statute, is that if the patient needs future hospitalization his release 
would not be in the best interest of the patient or patients.  

Since Chapter 182 of the New Mexico Session Laws of 1953 is a new statute, I would 
suggest that the attention of the Board be called to the fact that the Board should adopt 
rules and regulations consistent with this law tightening the conditions for the release or 
parole of patients from the hospital. One of the conditions should be that the patients 
should not leave the State of New Mexico unless upon written permission of the 
Superintendent, and upon the further condition that patient should report to the hospital 
monthly, and if deemed necessary by the Superintendent, report personally to the 
Institution whenever the doctor should feel that he should report for a recheck. Another 
rule should be passed, if your budget permits, providing for a social worker to visit the 
patient or patients even if they have moved to another State. This should be done 
periodically in order to keep in touch with the patients. Another suggestion is that the 
hospital should keep a complete record of every patient that is paroled or discharged in 
order to at all times be able to keep in touch with said patients.  

We trust that this fully answers your inquiries.  

By: Hilario Rubio  

Assist. Attorney General  


