
 

 

Opinion No. 54-5893  

January 22, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. Floyd Santistevan Director State Education Retirement Santa Fe, New Mexico  

{*330} In your letter of January 12, 1954 you ask whether one Stella Sullivan is eligible 
for retirement under the Teachers Retirement Act.  

It appears that Miss Sullivan last taught in New Mexico in 1950, and that at the time of 
the termination of her last contract of employment she met all qualifications for 
retirement. No formal application for retirement has as yet been submitted, but Miss 
Sullivan and the Jal Board of Education, her last school employer, have indicated that 
such application will be made upon ruling by this office that she is qualified to receive 
benefits under the Act.  

The question is answered by the first paragraph of Section 55-1114 of the 1941 
Compilation, as amended, which provides that boards of education, certain state 
departments and institutions;  

* * * shall, upon request of any employee entitled to the benefits of this act (55-1114 -- 
55-1121), or in the absence of such request may, but in any event with the approval of 
the state education retirement board, retire from active service and establish an 
emeritus employment status with any teacher, supervisor, custodian, nurse, principal, 
superintendent, or other regular full time employee of the aforesaid state institutions, 
boards, or offices, under the conditions hereinafter set out * * *"  

You will note that this section provides for the retirement of employees from active 
service. Miss Sullivan is not now an employee of any of the enumerated boards, 
departments or institutions. She cannot be retired from active service, because she is 
not now in active service, and has not been in active service for several years. We 
believe that clearly Miss Sullivan does not come within the act. Any other interpretation 
would do violence to the plain wording of the statute, and might very well be contrary to 
our Constitution, State ex rel Sena vs. Trujillo, 46 N.M. 361, 129 P. 2d. 329.  

In addition, sub-section (a) of the above quoted section provides, in part:  

"* * * in every case not less than fifteen (15) years of educational service in New Mexico 
shall be required, of which the last five (5) years were service in New Mexico 
consecutively and immediately prior to the date of such retirement."  

Inasmuch as Miss Sullivan has not been teaching for the last several years, she 
likewise does not meet this requirement.  



 

 

Your attention is further directed to an additional provision of the above mentioned 
section, which provides that teachers who have more than thirty years service;  

"shall be temporarily reemployed and retired under the provisions of this act, 
notwithstanding any requirement that such persons shall have served five (5) years 
consecutively and immediately prior to his or her retirement."  

This exception is a clear indication that except as to persons with thirty years or more 
service, teachers must have five years of additional service in New Mexico immediately 
prior to their retirement. Further, it is an indication that the Legislature intended to limit 
retirement to persons {*331} in the employ of any of the various boards, agencies and 
institutions at the time of retirement by requiring, even as to those with more than thirty 
years' service that they be temporarily reemployed before retiring.  

A different result might follow if the retiring board failed or refused to process a timely 
request of the employee.  

We regret that through inadvertence on her part, Miss Sullivan must of necessity be 
denied the right to benefits under the Teachers' Retirement Act, but we feel that the 
wording of Section 55-1114, 1941 Compilation, as amended, at least in the absence of 
a Court decision to the contrary, permits of no other holding in the matter.  

By: Walter R. Kegel  

Assist. Attorney General  


