
 

 

Opinion No. 54-5920  

March 15, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mrs. Beatrice B. Roach Secretary of State Santa Fe, New Mexico  

{*363} In your letter dated February 23, 1954, you ask ten questions regarding election 
laws in precincts where voting machines are to be used in the primary election. In 
answering your questions, we shall state the same separately with separate answers to 
each question. Your questions are as follows:  

1. In what quantities must paper ballots be supplied by County Clerks to the polling 
places for which automatic voting machines have been purchased and allocated?  

Section 56-387, 1941 Comp., pocket supplement, provides, in part, as follows:  

"The provisions of all other laws relating to the conduct of elections or primary elections 
shall so far as practicable apply to the conduct of elections and primary elections where 
voting machines are used, unless herein otherwise provided; . . ."  

Section 56-309, 1941 Comp., provides that ballots shall be provided in each election 
district or precinct equal to 10% in excess of the total number of names of electors 
legally registered as shown by the registration books.  

Since voting machines are to be used in the precinct or election districts involved, it is 
our opinion that only ballots to the amount of 10% of the total number of registered 
voters would be necessary to have printed. Paper ballots are only required to be used 
under the voting machine law in the event a voting machine should become disabled or 
in the event a person presents himself to vote by triplicate registration affidavit when his 
name does not appear in the registration book.  

Only the number of paper ballots estimated to be necessary for triplicate registration 
voting should be furnished voting divisions using voting machines. The balance of the 
emergency ballots should be retained by the clerk and used only in cases of emergency 
or supplying additional ballots for triplicate registration voting if required.  

2. Shall the law be followed in such instance concerning the numbering of ballots for 
each voting machine election district, pursuant to § 56-307, N.M.S.A., 1941?  

Since the use of paper ballots will be made only in exceptional circumstances and in 
occasional instances to take care of voting by persons presenting a triplicate registration 
certificate whose name does not appear in the registration book, it is suggested that the 
entire 10% required for the county as to precincts or election districts using voting 
machines be numbered consecutively from No. 1 to the total number of ballots being 



 

 

printed and that in the distribution of such paper ballots, the clerk keep an accurate 
record of the number delivered to each voting division in order that a careful check may 
be made as in the ordinary case.  

3. Will all such ballots for special use in voting machine polling places be invariably 
printed in both English and Spanish, as per § 56-307?  

Since the law specifically requires all ballots to be printed in English and Spanish, this 
requirement is mandatory.  

4 (a). Shall separate ballots be printed and supplied individually {*364} for each voting 
machine precinct for voting on candidates for justice of the peace and constable, as set 
forth in § 38-102?  

Since the voting machine law requires the machine to be set up in order to vote upon all 
candidates for each party and likewise the ballot labels of the voting machines are 
required to contain the names of the candidates, it is considered that where voting 
machines are being used, this law supersedes § 38-102 requiring separate ballots for 
justices of peace and constables and that the same would not be required except in the 
amount necessary to take care of emergency breakdowns of the machines and voting 
by triplicate registration affidavits where the voter's name does not appear in the 
registration book, as discussed in answer to Question No. 1.  

No separate ballots are required in precincts where there are no candidates for justices 
of the peace or constable, since voting for write-in candidates is not permissible in the 
primary.  

4 (b). Shall such separate ballots for justice of the peace and constable in each such 
precinct also be numbered "as are other ballots for other county officers . . ."? (§ 38-
102).  

It is our opinion that where separate ballots are furnished to each precinct the same 
should be separately numbered for each precinct so furnished since candidates for 
justice of peace and constable are only voted upon by voters in the respective precincts 
and a county-wide numbering device, as suggested in answer to Question No. 2, would 
not be feasible in instances where different candidates appear on the ballot for different 
precincts.  

5. To protect the secrecy of the ballots of electors who are to be allowed to use paper 
ballots at voting machine polling places, must each such polling place be supplied with 
a curtained voting booth or compartment as required by § 36-311?  

At least one voting booth should be supplied to take care of the voting that may be 
necessary for voting by paper ballots at voting machine polling places.  



 

 

6. Shall "Instrutions to Voters" posters be posted in each voting machine polling place in 
full compliance with § 56-312?  

Section 56-371, 1941 Comp., pocket supplement, provides for displaying facsimile 
diagrams of the ballot labels on voting machines, however, since paper ballots may be 
used in each precinct in certain instances as above discussed, we believe that 
instructions to voters in the use of paper ballots should also be posted in compliance 
with § 56-312.  

7. In what quantity should the County Clerk supply to the voting machine polling places 
the sample paper ballot required by § 56-325?  

Section 56-325 requires sample ballots equal to 20% of the number of official ballots to 
be furnished each voting division. Since official ballots to the number of only 10% are to 
be prepared in voting machine districts, 20% of the number of official ballots only would 
be required which would be 2% of the total registered voters.  

8. Shall stamped, addressed envelopes of the sort prescribed by Paragraph (i), § 56-
324, be supplied to the officials of each voting machine polling place -- in addition to the 
envelopes required by {*365} Paragraph (j) of the same section and mentioned in your 
unnumbered opinion dated February 3, 1954?  

Since at least one ballot box and paper ballots are being furnished to each voting 
division using a voting machine, the stamped addressed envelopes described in 
Paragraph (i), for transmitting the key to the ballot boxes to the District Judge should be 
furnished.  

9. Shall the voter assistance affidavit forms prescribed in § 56-329 be furnished to all 
voting machine polling places and in what quantity? (This, for instances where an 
elector voting on the triplicate copy of his affidavit of registration may likewise require 
assistance as provided by law.)  

Section 56-379, 1941 Comp., pocket supplement, provides as follows:  

"In addition to the sample ballots and the model hereinbefore mentioned, which shall be 
prominently displayed, and the particular attention of each voter thereto called by the 
presiding officer, if any voter after entering the machine, but before the curtains thereof 
are closed, shall desire further instructions, two (2) judges of different political parties 
shall give such instruction without asking, persuading or otherwise trying to induce such 
voter for or against any ticket, candidate, amendment, question or proposition. Finishing 
instruction, the two (2) shall retire, whereupon such voter shall close the curtain and 
vote as in the case of an unassisted voter. Only one (1) voter shall be admitted at a time 
to the machine, and no voter shall be permitted to keep the curtain of a machine closed 
longer than two and one-half (2 1/2) minutes."  



 

 

This section apparently only covers the situation where a voter is seeking assistance 
and instruction in connection with the operation of a voting machine.  

Section 56-329, 1941 Comp., relating to assistance to the voter in marking ballots, 
would be applicable in connection with voting by voting machine and an affidavit of the 
voter desiring such assistance is required in the event a voter is blind or physically 
disabled or who is unable to read the English or Spanish language. By filing an affidavit 
desiring assistance, such disabled voter could be accompanied inside the voting 
machine curtain by two poll clerks, one from each party, who could assist him in voting 
by a machine. An affidavit for assistance is not required to obtain instruction in operating 
the voting machine by a normal person, however, such affidavits are required before the 
poll clerks could accompany a blind, disabled, or person who is unable to read, into the 
voting machine booth. The affidavits of voters desiring assistance, which are required, 
should be deposited in the ballot boxes together with the ballots of persons voting by 
triplicate registration affidavit whose name do not appear in the registration book, which 
are required to be sealed in an envelope and not counted.  

10. Specifically how and on what ballots cast at any or each voting forms shall the 
number of paper machine polling place be reported to the County Clerk and to the 
Secretary of State?  

Section 56-335 pertaining to rejected ballots provides that they shall be placed in an 
envelope, sealed and marked "rejected" and said elector's {*366} name entered upon 
envelope and entered upon the poll books with his consecutive number together with 
the number of ballot so furnished. This procedure should be followed also in the case of 
votes by persons not appearing in the registration book who desire to vote by triplicate 
registration affidavit.  

In the event of a breakdown of a voting machine, requiring the voting to be done entirely 
by paper ballots, such ballots should be deposited in the ballot boxes, counted and 
certified in the same manner as in districts where no voting machines are used.  

It is suggested that although tally books may seem superfluous if voting machines are 
used, yet their necessity may arise and that they be furnished to all voting divisions, and 
totals as shown by the voting machines inserted in the proper spaces in the tally books. 
The poll books, tally books and ballot boxes containing affidavits of assistance, rejected 
ballots, etc., should be returned to the county clerk with the certificates and the 
necessary information should also be forwarded to the Secretary of State as in the case 
of elections held without the use of voting machines.  

By: C. C. McCulloh  

Assist. Attorney General  


