
 

 

Opinion No. 54-5928  

March 29, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. C. N. Morris Assistant District Attorney Fifth Judicial District Carlsbad, New 
Mexico  

{*374} You have requested the opinion of this office upon the question of whether the 
County Commissioners are liable for hospital and medical expenses of a prisoner in the 
County Jail.  

There is no provision in our law placing any responsibility directly and specifically upon 
the County Commissioners or their agents to provide medical care and hospitalization to 
prisoners in County Jails. Under § 45-204, N.M.S.A., 1941 Comp., as amended, there is 
a general duty of sheriffs and persons having custody of prisoners to see that they are 
clean and properly cared for. Under this section of the law and the general duties of 
custody, the counties throughout the State have a policy of obtaining medical 
assistance for prisoners needing the same and who are unable to pay for such services, 
and paying for these out of the County Indigent Fund. Such funds can, of course, only 
be expended upon indigent persons {*375} within the limitations of § 73-201, et seq., 
N.M.S.A., 1941 Comp. The opinion of this office rendered January 14, 1936, Opinion 
No. 98, held that indigent funds could be spent for medical care. In Opinion No. 1141 of 
this office, dated December 17, 1913, wherein § 45-205, N.M.S.A., 1941 Comp., was 
under consideration, the Attorney General ruled that this statute required:  

"The general rule of law is that, when a sheriff has imprisoned a human being, 'he is 
bound to exercise ordinary and reasonable care under the circumstances of each 
particular case for the preservation of the life and health of such prisoner.'"  

Section 45-205, N.M.S.A., 1941 Comp., under which this opinion was written, appears 
as follows, as it was then in effect:  

"The Sheriff of each county, under the superintendence of judge of probate thereof, 
shall provide the jail of his county with all necessary things, as wood, candles, kitchen 
furniture and irons, etc., and shall also provide food for each prisoner, for which purpose 
he shall be allowed the sum of fifty cents per day for each one he may have to provide 
therewith, the expense of which shall be paid out of the county treasury, the same being 
submitted to and approved by the probate judge. Laws 1965-1866, Ch. 19, Sec. 11.)"  

In 1884, the Compiled Laws substituted the words "County Commissioners" for 
"Probate Judge", and the 1915 Code deleted all wording in the sections commencing 
and including "etc." through and to "herewith". The above opinion, although construing 
the meaning of "etc.", would still be applicable and in point.  



 

 

It is, therefore, the opinion of this office that Sheriffs and persons charged with custody 
of county prisoners should make available medical care, where necessary, for prisoners 
out of funds available in the indigent fund of the county, if in fact such persons are 
indigent within the provisions of our laws, and, if such prisoners are not indigent persons 
but have such means to provide for their own expenses, the county is not liable for such 
expense. It should be made clear that where a person has sufficient funds to pay 
medical expenses and is not indigent, the contract of care should be between the sick 
person, or his authorized representative, and the person rendering the services.  

We trust this will be of some assistance to you in this matter.  

By: William J. Torrington  

Assist. Attorney General  


