
 

 

Opinion No. 54-5922  

March 29, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. J. C. Bergere, Director School Tax Division Bureau of Revenue Santa Fe, New 
Mexico  

{*368} This will acknowledge receipt of your letter of March 2, 1954, in which you ask 
our opinion as to whether or not "uncollectible items" are deductible under the School 
Tax Act.  

Your legal division and the taxpayer involved have defined "uncollectible items" as items 
which were previously reported by a taxpayer in his gross receipts due to the fact that 
the taxpayer pays upon an accrual basis rather than a cash basis. The amounts 
represented thereby were never actually received by the taxpayer and are deducted at 
a later date when the taxpayer ascertains that it will be unable to make collection of the 
amount previously reported. It is our understanding that if the amounts, after being 
deducted, are subsequently collected, they are at that time again included in the gross 
receipts of the taxpayer.  

Section 76-1402 (d) and (e) of the 1941 Compilation, as amended, reads as follows:  

"(d) The term 'gross receipts' means the total sum, not including the taxes imposed by 
this act, received as compensation for personal and professional services, for the 
exercise of which, {*369} a privilege tax is imposed by this act, the total receipts of a 
taxpayer derived from trades, business, commerce, and the gross proceeds of sales as 
hereinafter defined, except when such taxes are not segregated from such sum, and 
without any deduction on account of losses or expense of any kind; provided that, even 
though the amount of the tax imposed by this act is segregated as set out above, if the 
taxpayer collects from the customer more than the amount of the tax imposed by this 
act, then such amount collected in excess of the amount of such tax shall be considered 
as a part of the 'gross receipts' and subject to the tax imposed by this act.  

"(e) The term 'gross proceeds of sales' means the sum or value proceeding or accruing 
from the sale of tangible personal property, including the proceeds from the sale of any 
property handled on consignment by the taxpayer and including any services that are a 
part of such sales, but not including the taxes imposed by this act, unless such taxes 
are not segregated from such sums or value proceeding or accruing, whether received 
in money or otherwise, including all receipts, cash, credits and property of any kind or 
nature, and also the amount for which credit is allowed by the seller to the purchaser, 
without any deduction therefrom on account of the cost of the property sold, the cost of 
materials used, labor or service cost, interest paid, losses, or any other expenses 
whatsoever; provided that, even though the amount of the tax imposed by this act is 
segregated as set out above, if the taxpayer collects from the customer more than the 



 

 

amount of the tax imposed by this act, then such amount collected in excess of the 
amount of such tax shall be considered as a part of the 'gross proceeds of sales' and 
subject to the tax imposed by this act; provided further that cash discounts allowed and 
taken on sales shall not be included, and 'gross proceeds of sales' shall not include the 
sale price of property returned by customers when the full sale price thereof is refunded 
either in cash or by credit."  

The tax levied by the School Tax Act is a tax upon the gross receipts of the taxpayer. (§ 
76-1404, as amended) Unless there are gross receipts, there can be no tax. In this 
situation, the taxpayer is reporting, in advance, receipts which he anticipates will be paid 
at a later date. If it later appears that such payment will not be made, the taxpayer has 
then paid the Bureau of Revenue tax upon an amount which is not part of his receipts. 
You will note that § 76-1402 (d) refers to gross receipts as the amount received, and § 
76-1402 (e) states that gross proceeds of sales is the sum or value accruing from the 
sale. Thus, if money or thing of value is not received by the taxpayer, no tax is due.  

If the taxpayer involved were reporting on a cash basis, the amounts in question would 
clearly not be taxable until actually received by the taxpayer. It would be manifestly 
unfair to the taxpayer to penalize it because of its bookkeeping system, especially in this 
instance where the bookkeeping system is required to be kept in this manner by Federal 
regulations.  

From the foregoing, it is the opinion {*370} of this office that uncollectible items, as 
above mentioned, may be considered as a deductible item at the time they become 
uncollectible upon returns made under the New Mexico School Tax Law.  

By: Walter R. Kegel  

Assist. Attorney General  


