
 

 

Opinion No. 54-5946  

May 14, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Miss Era Rentfrow Registrar A. & M. College State College, New Mexico  

{*398} In your letter dated April 21, 1954, you request an opinion regarding resident 
students with reference to {*399} Section 7, Chapter 156, Laws of 1953, being the 
General Appropriation Act. The relevant portion of this section provides as follows:  

"A resident student is defined as one who has legally resided in the State of New 
Mexico for at least one year before enrolling as a student in a college or university in the 
State of New Mexico or whose parents or guardians shall have legally resided in the 
State of New Mexico for at least one year before the student's enrolling in any college or 
university in New Mexico; provided that students or their parents or guardians may 
during the students' enrollment, declare their intent to become citizens of the State of 
New Mexico, in which case the student may enroll as a resident student after the one 
year's residence requirement stated above is met by the student or the parents or 
guardian of the student; provided further that the Attorney General shall pass on any 
doubtful interpretations of this section."  

I shall answer your questions in the same manner as they are listed in your letter, as 
follows:  

1. If a student and his parents have not lived in New Mexico, but the parents own 
property in New Mexico, is the student entitled to resident tuition?  

The answer to this question is "no". Ownership of property is not sufficient to constitute 
the parents as residents of New Mexico.  

2. If a student has relatives who live in New Mexico, other than parents, is the student 
entitled to resident tuition if the relatives are responsible for tuition?  

Unless the relatives are the legal guardians of the student, their residence in New 
Mexico and payment of the tuition would not entitle the student to resident tuition since 
his residence in the case of a minor would follow that of his parents or legal guardian.  

3. Can a person be considered a resident of two states at the same time if he owns 
property in both states?  

A person may be a resident of only one state at a time regardless of how much property 
he may own in different states.  



 

 

4. If a male student, who is a resident of New Mexico, marries a non-resident, is the wife 
entitled to resident tuition because of the fact that she married a resident?  

Ordinarily the domicile or residence of the wife follows that of the husband, and in the 
absence of facts tending to prove otherwise, the wife of a resident would be entitled to 
resident tuition.  

5. Can a person be considered a resident if he has been in the Armed Services and 
stationed in New Mexico for a year immediately prior to enrolling?  

A person in the Armed Services subject to orders of his superior officers does not 
acquire residence merely by being stationed at a place in the Armed Services. 
However, such a person by forming an intention to become a resident and performing 
one or more overt acts to accomplish change of residence to New Mexico could acquire 
a year's residence and then be entitled to resident tuition. See Allen v. Allen, 52 N.M. 
174.  

By: C. C. McCulloh  

Assist. Attorney General  


