
 

 

Opinion No. 54-5961  

May 28, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Mr. P. A. Quintana Assistant Clerk Corporation Department State Corporation 
Commission Santa Fe, New Mexico  

{*418} On March 17, 1954, you requested an opinion from this office involving {*419} 
two problems. First, whether or not you are authorized to charge a fee on the par value 
shares of authorized capital stock, and also on the shares of authorized capital stock 
without par value, of a foreign corporation, as provided in case of domestic 
corporations, in accordance with § 54-1109, N.M.S.A., 1941 Comp.  

Your attention is directed to subsections (4) and (5) of § 54-1001, N.M.S.A., 1941 
Comp., which are pertinent to your two problems and which read as follows:  

"(4) Every foreign corporation, when it obtains from the state corporation commission a 
certificate of authority to do business in this state, shall pay the following fees, to be 
ascertained and fixed as follows:  

"For a corporation whose maximum authorized capital stock is two hundred and fifty 
thousand dollars ($ 250,000) or less, twenty-five dollars ($ 25.00); for a corporation 
whose capital stock is over two hundred and fifty thousand dollars ($ 250,000), and not 
to exceed five million dollars ($ 5,000,000), ten cent (10 [cents]) for each thousand 
dollars $ 1,000), but in no case shall such fee or tax exceed the sum of two hundred 
and fifty dollars ($ 250); over five million dollars ($ 5,000,000) and not to exceed ten 
million dollars ($ 10,000,000), five hundred dollars ($ 500); over ten million dollars ($ 
10,000,000) and not to exceed twenty million dollars ($ 20,000,000), seven hundred and 
fifty dollars ($ 750); over twenty million dollars $ (20,000,000), and not to exceed thirty 
million dollars ($ 30,000,000), one thousand dollars ($ 1,000); over thirty million dollars 
($ 30,000,000), and not to exceed seventy-five million dollars ($ 75,000,000), one 
thousand five hundred dollars ($ 1,500); over seventy-five million dollars ($ 75,000,000), 
and not to exceed one hundred million dollars ($ 100,000,000), two thousand dollars ($ 
2,000); over one hundred million dollars ($ 100,000,000), three thousand dollars ($ 
3,000): Provided, however, that foreign corporations without capital stock, or with capital 
stock having no fixed par value, shall pay fifty dollars ($ 50.00) only for such certificate 
of authority to do business "(5) Increase of capital stock of foreign corporations, the 
same fees for the amount of the total increase as above specified for original admission 
to do business in this state; Provided, however, that in no event shall the fees for any or 
all increases of capital stock of foreign corporations, exceed the sum of three thousand 
dollars ($ ,3000)."  

There is no provision to be found in § 54-1001, N.M.S.A., 1941 Comp., or in any other 
statute that I have been able to find, authorizing the Corporation Commission to charge 



 

 

a foreign corporation two fees, one on no par value stock, and another one on par value 
stock.  

Sub-section (4) of § 54-1001 specifically provides that a foreign corporation, when it 
obtains from the Corporation Commission a certificate of authority to do business in this 
State, should pay the following fees: A corporation whose capital stock is $ 250,000 or 
less pays $ 25.00, and the amount of the fee increases until a limit of $ 3,000 is reached 
on a corporation having a million dollars or more of capital stock.  

The above fees are for foreign corporations having par value stock.  

At the bottom of sub-section (4) of § 54-1001, N.M.S.A., 1941 Comp., {*420} is found a 
proviso which specifically sets a minimum fee of $ 50.00 on a foreign corporation 
without capital stock, or with capital stock having no fixed par value.  

Under Volume 82 of CJS, page 666, is found the following under heading of "Statutes":  

"Generally, the maxim, Expressio unis est exclusio alterius, is applicable in the 
construction and interpretation of statutes, when the intention of the law-making body is 
not otherwise clear. Accordingly, where a statute enumerates the subjects or things on 
which it is to operate, or the person affected, or forbids certain things, it is to be 
construed as excluding from its effect all those not expressly mentioned; and, where it 
directs the performance of certain things by specified means or in a particular manner, 
or by a particular person or class of persons, it implies that it shall not be done 
otherwise or by a different person or class of persons."  

Our Supreme Court, in the case of Fancher et al v. County Com., 28 N.M. 179, on 
rehearing and in affirming the judgment of the District Court in the case in which the 
above mentioned doctrine, was used, said:  

"The doctrine is otherwise stated in 2 Lewis, Sutherland's Stat. Const. p. 919, as 
follows:  

"'Where authority is given to do a particular thing and the mode of doing it is prescribed, 
it is limited to be done in that mode; all other modes are excluded. This is a part of the 
so-called doctrine of expressio unius est exclusio alterius.'"  

In view of the above authorities, it is the opinion of this office that in a case where a 
foreign corporation has both no par value stock and par value stock, the Corporation 
Commission cannot charge two fees, but should determine what computation brings a 
larger fee to the Corporation Commission, whether the computation based on par value 
as per subsection (4) of § 54-1001, or the computation based on no par value stock, as 
provided by the same sub-section. After determining which is the larger fee, the 
Corporation Commission should waive the smaller fee and charge the larger fee.  



 

 

Your second question in the case of an agreement or merger, is the Corporation 
Commission authorized to charge a fee for filing an agreement or merger computed on 
the basis of the present authorized capital stock of the surviving corporation after the 
effect of the merger, or is the Commission authorized to charge the same fees for the 
amount of the total increase, if any, as specified for original admission to do business in 
this State, as is provided in § 54-1001, N.M.S.A., 1941 Comp.  

I call your attention to sub-section (5) of § 54-1001, N.M.S.A., 1941 Comp., which is 
pertinent to this problem and which reads as follows:  

"(5) Increase of capital stock of foreign corporations, the same fees for the amount of 
the total increase as above specified for original admission to do business in this state; 
Provided, however, that in no event shall the fees for any or all increases of capital 
stock of foreign corporations, exceed the sum of three thousand dollars ($ 3,000)."  

The above quoted sub-section specifically provides that for increase of capital stock of 
foreign corporations, the same fees for the amount of the total increase as above 
specified for original admission to do business in this State; with a proviso that in no 
{*421} event shall the fees for any or all increases of capital stock of foreign 
corporations exceed the sum of $ 3,000.00.  

It is the opinion of this office that for increases of capital stock of foreign corporations 
the same fees for the amount of the total increase as specified in sub-section (4) for 
original admission to do business in this State shall be charged; provided that in no 
event shall the fees for any or all increases of capital stock of foreign corporations 
exceed the sum of $ 3,000.00.  

Trusting that this fully answers your inquiries, I remain  

By: Hilario Rubio  

Assist. Attorney General  


