
 

 

Opinion No. 54-5994  

July 27, 1954  

BY: RICHARD H. ROBINSON, Attorney General  

TO: Wm. J. Malloy, Director Income Tax Division Bureau of Revenue Santa Fe, New 
Mexico  

{*449} In your letter dated July 13, 1954, you request an opinion concerning the legality 
of deducting certain items from adjusted gross incomes. Your first question is whether 
or not the New Mexico School Tax is a deductible item from adjusted gross income.  

Chapter 7, Special Session Laws of 1934, in Section 204, declared the purpose of the 
emergency school tax to be that it is levied upon persons engaged in business, and 
upon the privilege of engaging in business, rather than upon the income of said 
persons. It further stated that it was {*450} the legislative intent that such tax should be 
a part of their operating overhead and, as far as possible, be passed on in their cost 
calculations as such.  

Section 76-1406 of the 1941 Compilation, sub-section B, provides as follows:  

"It shall be unlawful for any person engaged in any business or profession to directly 
advertise that any tax imposed by this act is not considered as an element of the price 
of property sold or service rendered."  

Section 76-1404 of the 1941 Compilation, pocket supplement, levies the tax as a 
privilege tax measured by the amount of business done in the State of New Mexico.  

In Opinion No. 886, in construing Section 204 of Chapter 7, Laws of 1934, containing 
language which has since been changed and superseded, it was held by this office that 
the seller could deduct the amount of the tax as a business expense, but that since the 
purchaser merely paid the tax as an increased cost of the service or commodity, the 
purchaser was not entitled to deduct the amount of the tax paid to the seller. Since this 
opinion has been followed by the Division in connection with deductions of sales tax for 
some nineteen years, we do not feel inclined to overrule the same at this time, and 
should the Legislature desire to allow a deduction to the purchaser specifically of the 
amount of sales tax paid to the seller, we feel that is the proper manner in which a 
change in administrative policy should now be effected.  

Your second question is with regard to the validity of deduction from adjusted gross 
incomes of campaign expenses of a candidate for office, such as campaign cards, 
posters, radio and television time, newspaper advertisements, etc.  

Section 76-1203, sub-paragraph (p), 1941 Compilation, defines the term "business" as 
including trades, professions, occupations or employment for income tax purposes. 



 

 

Section 76-1207 of the 1941 Compilation, pocket supplement, in sub-section (a), 
provides for a deduction of "all the ordinary and necessary expenses paid during the 
taxable year in carrying on any trade or business". In construing similar language in the 
Internal Revenue Act, the Federal Courts and the U. S. Supreme Court have held that 
political contributions and expenses of campaigning for political office do not constitute 
engaging in a business. In this connection, see Lucas v. Read, 281 U.S. 699; McDonald 
v. Commissioner, 323 U.S. 57, 65 S. Ct. Rep. 96; Mayes v. Bowers, 201 Fed. 2d 401.  

In view of these Federal authorities upon a similar question, it is, therefore, our opinion 
that campaign expenses for a political office are not deductible from adjusted gross 
income as ordinary and necessary business expenses. It should be noted, however, 
that Mayes v. Bowers, supra, recognizes that conducting and performing the duties of a 
public office for compensation does constitute engaging in business.  

Your third question is whether cost of stationery supplies and secretarial salary for 
handling of correspondence to constituents, publicity to newspapers, etc., while actively 
occupying an elective office, constitute deductible items from adjusted gross income.  

If such expenses are incurred primarily for the purpose of campaigning for reelection, 
under the authorities cited above, they are not deductible. However, if such expenses 
{*451} are incurred and can be shown to be ordinary and necessary expenses incurred 
in performing the duties and conducting an elective office, then they would be 
deductible in our opinion.  

Your fourth question is whether entertainment of constituents prior to election is an item 
which would be deductible from adjusted gross income.  

The same authorities would seem to indicate that such an item constitutes campaign 
expenses and is in the nature of personal expenses rather than ordinary and necessary 
expenses incurred in the performance of the duties of the business of a public elective 
office, and, therefore, are not deductible.  

Your fifth question is whether entertainment of constituents while occupying an elective 
office is a deductible item from adjusted gross income.  

If such entertainment is primarily for the purpose of campaigning for reelection, the item 
would not be deductible. However, if entertainment expenses can be shown to be 
ordinary and necessary expenses incurred in performing the duties of the public office, 
as such they would constitute a business expense which could be deducted.  

Your sixth question is whether travel and subsistence expenses, while engaged in 
official business resulting from occupancy of an elective office for which reimbursement 
is not obtained, or not fully obtained, is a deductible item from adjusted gross income.  

Such expenses certainly would come under the meaning of ordinary and necessary 
expenses in connection with performance of the duties of the office, and as such would 



 

 

be business expenses. If no reimbursement is claimed or obtained, the total expenses 
could be deducted. If reimbursement is obtained in an amount less than the total 
expense, and the amount reimbursed is reported as income, the total expense could be 
deducted as business expense.  

Trusting this satisfactorily answers your inquiry,  

By: C. C. McCulloh  

Assist. Attorney General  


